Steg för steg: Så får du fina fötter

Tådelare från Depend, 15 kr. Fotkräm från Make Up Store: 85 kr.

Tådelare från Depend, 15 kr. Fotkräm från Make Up Store: 85 kr.

Den 5 maj är Fothälsodagen och ett bra tillfälle ge dina fötter lite extra omsorg. Det är förbundet Sveriges Fotterapeuter som vill uppmana oss att ta lite extra hand om våra fossingar lagom tills det är dags att plocka fram sandaletterna. Med enkla knep går du snabbt från generad till polerad!

Så får du vackra tassar – steg för steg!

1. Ta bort eventuellt nagellack med en remover.

2. Stoppa fötterna i en balja som du har fyllt med varmt vatten, fotsalt och en mjuk­görande olja. Fotsaltet hjälper till att lösa upp förhårdnader vilket underlättar när det är dags att fila. Låt fötterna mjukas upp i vattnet i åtminstone en kvart.

3. Torka av den ena foten med en handduk och skrubba bort hård hud med en fotfil eller en pimpsten. Fotfilarna är ofta lite rivigare vilket gör dem bättre om du har envisa förhård­nader. Fila hälar, stortå och trampdyna och gör sedan samma sak på den andra foten.

4. Klipp tånaglarna och fila dem därefter en aning för att slippa vassa kanter.

5. Smörj fötterna med en fet fotkräm. Massera dem gärna lite extra, eller ännu bättre: muta en närstående att göra det åt dig.

Pimpsten från LUSH, 55 kr. Nagellack från Essie "Madison Avenhue", 129 kr.

Pimpsten från LUSH, 55 kr. Nagellack från Essie ”Madison Avenhue”, 129 kr.

Och för dig som vill göra det lilla extra…

6. Dutta nagelbandsolja på varje nagelband och låt den verka en stund innan du försiktigt petar tillbaka nagelbanden med en orangepinne eller liknande.

7. Rengör naglarna från fet olja och kräm och se till att de är torra innan du applicerar ett lager underlack. Underlacket skyddar nageln från att bli missfärgad av mörka nagellack.

8. Lacka med ditt favoritlack och avsluta med överlack.

Tips! Om du behöver klippa tånaglarna, gör det direkt efter duschen när de fortfarande är mjuka.

Den nya fotserien CCS Beauty Care har allt du behöver för att få fina fötter, till riktigt bra priser dessutom. Vad sägs om badsalt och fotbad för 65 kr, fotkräm för 49 kr och fotskrubb för 59 kr? Finns att köpa på apotek.

Baby Foot finns att köpa online och i hälsokostaffärer. Pris: ca 249 kr.

Baby Foot finns att köpa online och i hälsokostaffärer. Pris: ca 249 kr.

Baby Foot är en intensivbehandling för dig med förhårdnader på fötterna. Behandlingen består av ett par engångsstrumpor innehållande 17 naturliga extrakt, däribland fruktsyra. Du har dem på fötterna i två timmar och efter ungefär en vecka börjar fötterna att fjälla. Efter två veckor är förhårdnaderna borta och fötterna mjuka och lena. OBS! Tänk på att dina fötter kommer att ”ömsa skinn” under ungefär en vecka och att du under den tiden kanske inte vill visa upp dem.

Läs även: Spana in vårens och sommarens nagellackstrender

Av: Lisen Sundberg och Rose-Marie Söderlund