Artikeln innehåller reklamlänkar

Stor guide: Så får du sommarens snyggaste hår

Från surfiga vågor till högblankt glamoursvall, med ett välmående hår har du friheten att välja. CHICs experter ger dig tips om hur du får sommarens snyggaste hår.

FÖRBEREDELSER INNAN SEMESTERN

1. Kolla upp hårets hälsostatus

Ett friskt hår har bättre motståndskraft mot de yttre påfrestningar som sommarperioden ofta innebär, vilket gör en analys av hårets hälsoläge högst relevant.

– Granska ditt eget hår och jämföra det med hur det var när det var som bäst. Har håret blivit tunnare eller mer livlöst är det en indikation på att något har skett, till det sämre. Hår behöver näring för att växa och vara friskt så det kan handla om en brist på de vitaminer och mineraler som behövs i kroppen. Det kan du undersöka genom att göra en vanlig hälsokontroll, berättar Aida Ghorban Ebrahimi, kontaktperson på Nisim i Sverige.

2. Boka in ett frisörbesök

Många känner nog igen sig i tanken att ett frisörbesök innan semestern skulle vara lite av slöseri. Färgen blir väl ändå missfärgad eller blekt och längderna risiga på nolltid i det salta havsvattnet?

– Faktum är att många väljer att komma in precis innan semestern, man vill känna sig fin och fräsch i håret de veckor då man är ledig, men det gäller att skydda och ta hand om det sedan så håller att det håller sig i bra skick, säger Daniela Murtas, hairdresser på Björn Axén.

Tindra Löfgren på salong F&M håller med om att en klippning gynnar utgångsläget för håret under semestern och lägger till:

– Mörka eller röda färger kan bli dassiga av sol och bad och är du blond så tänk på att solen bleker, så att du istället för att färga kanske bör satsa på en lättare toning.

3. Detoxa badrumsskåpet innan semestern!

– Gå igenom produkterna du har hemma och släng allt gammalt och det du inte använder och se till att du har en komplett serie för din sommarhårrutin, tipsar Patrik Lernberger, ena halvan av Lernberger Stafsing.

– En bra produktarsenal kan bestå av vårdande schampo och balsam, en reparerande inpackning, värmeskydd med UV-skydd, olja för hår och hårbotten en beachspray för en surfbohemisk look och, såklart, räddaren i nöden i form av torrschampo.

1. Torrschampo, Lernberger Stafsing (länk till butik), 179 kr
2. Kit med schampo och balsam för skadat hår, Pureology (länk till butik), 495 kr
3. Väldoftande och vårdande hårolja, Moroccanoil (länk till butik), 129 kr
4. Djupvårdande inpackning, Maria Nila (länk till butik), 279 kr

UNDER SEMESTERN

1. Undvik onödigt slitage

Håret är extra känsligt när det är blött, så red ut det försiktigt och använd hellre en hårklämma än vanliga snoddar i blött och fuktigt hår för att minimera risken för att stråna går av.

2. Dra ner på tvättandet

– Försök att inte tvätta håret för ofta under sommaren, det räcker att skölja det emellanåt och applicera ett värmeskydd med UV-skydd. Vill du vara extra schysst mot håret kan du ta i en inpackning med ett par droppar närande olja och låta det sitta hela dagen, tipsar Patrik Lernberger.

3. Men rengör rätt!

Att rengöra noga är essentiellt under semestern när du befinner dig i varm luft och utsätter håret för salta bad.

– Tvätta håret två gånger och låt schampot verka tre minuter i håret under den andra schamponeringen, säger Patrik och fortsätter:

– Alltså behövs det inga speciella dunderschampon som många gånger enbart torkar ut hår och hårbotten.

4. Skydda svallet!

Liksom huden tar även håret stryk av solen, så att använda solskyddande produkter gör skillnad. De ger fukt, skyddar färgen och håret mot solens strålar. En hatt skyddar också håret!

1. Skyddande hårolja med UV-skydd, Collistar (länk till butik), 190 kr
2. Djupverkande hårinpackning att använda efter solning, L’Oréal (länk till butik), 220 kr
3. Somrig solhatt, Vero Moda (länk till butik), 189 kr
4. Budget! Balsamspray som reder ut och skyddar, Scandinavian Formula (länk till butik), 59 kr

TA HAND OM HÅRET EFTER SEMESTERN

1. Boka tid hos frisören
Trots att vi gjort vad vi kan för att hålla håret i bra skick kan färgen ha blekts och de surfigt bohemiska längderna kännas i extremt behov av en mer polerad, nytrimmad look lagom till att vi kommer tillbaka till vardagen. Därför kan ett frisörbesök för uppfräschning av färg och toppar vara precis vad vi behöver.Boka gärna ditt frisörbesök redan innan semestern så slipper du stå i kö efter en tid som passar dig!

2. Återuppliva slitna längder

– Känns håret väldigt torrt och slitet kan ett knep vara att prova en ”tyngre”, mer vårdande serie schampo och balsam än vad du brukar använda. Om du vanligtvis använder schampo och balsam för normalt hår kan du till exempel byta ut dem mot en serie för torrt och slitet hår för att få kontroll över eventuellt friss och för att ge extra näring, tipsar Tindra.

3. Reparera håret med ultraljud?

Torra, frissiga och skadade hår kan skatta sig lyckliga åt den senaste japanska (vad annars?) innovationen Diamond System. Resultatet kan liknas en aning vid mer kända ”Brazilian Blowout”, men med naturliga, snälla ingredienser som argan- och jojobaolja som stärkande komponenter. Dessa förs in och förseglas med ultraljud genom en handhållen apparat som dras genom längderna, från rot till topp. Resultatet sägs vara i upp till åtta veckor. Än så länge finns behandlingen bara på Eleven Hair i London, men en enklare variant är Original Minerals nya Project Sukori som med hjälp av bland annat Camelinaolja sägs väcka liv i de mest slitna längderna. Efter att produkten applicerats plattångas den med fördel in i längderna och får onekligen håret att kännas följsamt igen.

Läs även:
Guide: Så lyckas du med brun utan sol i ansiktet
Så solar du rätt efter just din hudtyp
Kändisarnas billiga skönhetsfavoriter för under 150 kronor

Av: Lisen Sundberg

Foto: IBL

Alla produkter i denna artikel är utvalda av Baaams redaktion, och länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.