Torra läppar – så blir du av med problemet

Under hösten och vintern flagnar läpparna som aldrig förr. Baaam har tipsen som hjälper mot torra läppar, produkterna du borde använda och knepet som funkar mot beroende av lypsyl.

Torra läppar kommer som ett brev på posten varje höst och vinter och anledningarna till det är många. Under vinterhalvåret blir luften torrare och läpparna törstar efter fukt. Precis som med torr hy är problemet ofta också att du befinner dig inomhus i torr, uppvärmd luft – vilket förvärrar problemet.

Läpparna är dessutom extra känsliga eftersom de har väldigt torr hud. Kroppen har ungefär 15 lager hudceller men läpparna består av ynka tre till fem lager, som måste vårdas ordentligt för att inte bli fnasiga och uttorkade.

Ett annat problem är att återfuktande läppbalsam som Eos, Baby Lips och Lypsyl skapar ett beroende. När du tillför läpparna fukt vänjer sig hudlagret vid det och slutar återfukta sig själva, vilket bildar en ond cirkel.

Men, det går att bli kvitt torra läppar med rätt knep – Baaam listar produkterna och tipsen som råder bot på problemet.


Vad hjälper mot torra läppar?

Sheasmör, e-vitamin, jojobaolja, ricinolja (castorolja) och mandelolja är ingredienser du ska hålla utkik efter när du vill bota torra läppar. Välj produkter som både skyddar och återfuktar och kika gärna efter naturliga oljor och vaxer som inte skapar något beroende.

torra läppar läppbalsam


1. Burt’s Bees (reklamlänk från Apprl) är en budgetklassiker med naturliga oljor
2. Läppbalsam med sheasmör från L’occitane (reklamlänk från Apprl)
3. Läppbalsam från Clinique (reklamlänk från Awin) – en dunderkur mot torra läppar
4. Carmex lip balm (reklamlänk från Awin) återfuktar och mjukgör torra läppar


Slicka inte på torra läppar

Det kan kännas lockande att slicka på läpparna när de är torra och fnasiga, men tyvärr förvärrar det problemet istället för att hjälpa. Då slickar du bort det naturliga lagret olja som ska skydda läpparna.


Undvik att slicka på läpparna om de är torra – det kan förvärra problemet.

Undvik att slicka på läpparna om de är torra – det kan förvärra problemet.

Peela läpparna

Ha för vana att peela läpparna med jämna mellanrum. När huden är torr och narig kan du ta en mjuk frottéhandduk eller en ren tandborste och gnugga bort fnasorna för att sedan återfukta. En hemgjord peeling med socker funkar också bra för att ta bort det yttre lagret. Peela inte för ofta – en gång i veckan räcker.

skrubb läppar torra


1. Baaam-favoriten Fabulips (reklamlänk från Apprl) från Bliss (reklamlänk från Apprl), en mirakelkur mot torra läppar
2. Presentkit från E.l.f. Cosmetics (reklamlänk från Apprl) till budgetpris med läppeeling
3. Skonsamt och återfuktande kit från REN (reklamlänk från Apprl), speciellt framtaget för torra läppar.


Huskur mot torra läppar

Har du inget läppbalsam tillhands men torra läppar? Smörj in läpparna med olivolja – det hjälper!


Hur blir jag av med beroende av läppbalsam?

Ett beroende av läppbalsam kan komma smygande när läpparna vänjer sig vid att du återfuktar flera gånger om dagen. Det kan hjälpa att byta ut produkterna mot naturliga oljor.


Läppstift på torra läppar

Under vinterhalvåret kan det vara klokt att skippa vanligt läppstift och satsa på återfuktande produkter istället. Det finns många nya läppstift som ska hjälpa mot torra läppar men flera klassiska sorter torkar ut istället för att vårda.

Läs mer:
Ska man toppa håret? 8 effektiva tips mot torrt och sprött hår

Foto: Mondadori, TT