Att använda syror blir ett allt vanligare steg i hudvårdsrutinen – men hur fungerar de egentligen?

Supersyrorna som räddar din hud – experten berättar ALLT om AHA och BHA
Att använda syror blir ett allt vanligare steg i hudvårdsrutinen – men hur fungerar de egentligen? Och vilken passar min hudtyp? Vi har pratat med en hudterapeut som ger svaren du behöver.
Att använda syror blir ett allt vanligare steg i hudvårdsrutinen – men hur fungerar de egentligen?
Att lägga syra på huden låter läskigt, men det är inte så farligt som det du kanske tror. Olika former av syror har länge använts i hudvård och salongsbehandlingar men har den senaste tiden flyttat in var och varannat badrumsskåp. Syror har aldrig varit hetare – men vad är de egentligen? Och vad ska man använda dem till?
Annica Forsgren Kjellman, hudterapeut och grundare till Skincity.se, har svar på allt du vill veta om syror.
Vad är syror?
Enkelt förklarat används syror för att exfoliera bort gamla hudceller, snabba på cellförnyelsen eller behandla rynkor, solskador och acne.
Vilka syror används i hudvård?
Alpha Hydroxy Acid, eller AHA som det ofta förkortas, är den vanligaste syran som används i hudvård. AHA är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra.
– AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror, säger Annica.
Läs också: Skräddarsydd hudvård för dig – Baaam har testat Luna fofo
Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror:
# Glykolsyra
# Mjölksyra
# Vinsyra
# Citronsyra
# Äppelsyra
# Mandelsyra
De utvinns ur tre källor: sockerrör, mjölk och frukt.
Inom hudvård pratar man också ofta om BHA-syror, som står för Beta Hydroxy Acid. Det är ett annat namn för salicylsyra och är härlett från acetylsalicylsyra, eller aspirin.
Läs också: Allt om pha-syra – och bästa produkterna
Vad är skillnaden mellan AHA och BHA?
– Den största skillnad är att BHA-syror är fettlösliga medan AHA-syror är vattenlösliga. Detta innebär att BHA-syror kan tränga in i porerna som innehåller talg och exfoliera gamla hudceller som byggs upp inuti porer. Därför passar BHA bättre att använda på fet hud, säger Annica.
Vad kan behandlas med syror?
AHA-syror används främst för att peela bort gamla hudceller från ytan och snabba på cellförnyelsen. Hudens förmåga att binda fukt förbättras också med hjälp av syran och linjer och rynkor blir mindre synliga.
Läs också: Den här hudkrämen ska få dig att somna – vi har testat den
AHA
# Exfolierar på hudytan (behandlar textur & lyster).
# Behandlar pigmentering, solskador och ålderstecken.
# Perfekt för torr hud då den ger god återfuktning.
1. Ansiktsvatten med ginseng och fruktos från Pixi.
2. Serum med AHA-syra från Cicamed som ska stimulera cellförnyelsen.
3. Peeling med 10-procentig koncentration av mjölksyra från The Ordinary.
4. Exfolierande serum med 8% AHA-syra från Mizon.
5. Peeling från Maria Åkerberg med mjölksyra och korn från jojobaolja.
BHA-syror fungerar också exfolierande men kan tränga längre ner i porerna och passar bra för fet hy. BHA-syror är också mindre irriterande än AHA-syror eftersom de innehåller anti-inflammatoriska egenskaper. BHA-syror är perfekt på tjock och grov hud, hud med acne och pormaskar eller känslig hud.
BHA
# Exfolierar hudytan (behandlar textur & lyster).
# Löser upp talg i igentäppta porer, behandlar acne och pormaskar.
# Antiinflammatoriska egenskaper (rosacea, eksem).
1. Exfolierande toner med BHA som motverkar orenheter från COSRX.
2. Pads med mjölksyra (AHA) och salicylsyra (BHA) från Elizabeth Arden Pro.
3. Toner med aloe vera, snigelsekret och BHA-syra från Benton.
4. Leave on-exfoliering från Paulas Choice med en koncentration på 2% salicylsyra.
5. Exfolierande serum med AHA- och BHA-syra från Akademikliniken.
När behöver jag vara försiktig med syror?
Annica menar att de flesta kan ha en syra-produkt i sin hudvårdsrutin och justera styrka och hur ofta du använder produkten för att passa just din hud.
Men något som är viktigt att tänka på vid användning av alla sorters syror är att använda solskydd.
– Användningen av syror kan öka hudens solkänslighet. Samtidigt som syror kan behandla vissa av de skador som orsakats av solen gör den alltså huden mer solkänslig. Det är viktigt att alla som använder syror alltid använder ett bra solskydd som innehåller både UVA och UVB-skydd.
Du kan alltså använda syror året om så länge du har tillräckligt bra SPF och följer de allmänna riktlinjerna kring hur du ska bete dig i solen.
Hur mycket syra behövs i min produkt för att jag ska se en tydlig skillnad i min hy?
– Det är väldigt olika och beror dels på sammansättningen av produkten. Det är framförallt pH-värdet som avgör hur kraftfull en syra är i kombination med styrkan på syran, säger Annica.
En låg syrahalt tillsammans med ett lågt pH-värde kan vara en väldigt effektiv produkt, precis som en produkt med en riktigt hög koncentration av syra och ett högt pH-värde kan vara en mild produkt. Därför ska du som konsument inte bara titta på halten syra, det är båda dessa faktorer som tillsammans styr styrkan.
Generellt kan man säga att BHA-syror fungerar bäst i en koncentration av 1-2 procent och vid ett pH-värde på 3 till 4.
Läs också: Långflyg? Håll huden återfuktad under resan – fem smarta tips
Kan jag blanda flera olika syror i min hudvårdsrutin?
– Ja det kan du, men du bör konsultera med en hudterapeut, menar Annica.
Det finns inget enkelt svar på den här frågan utan det är väldigt olika beroende på hudens tillstånd, vad du klarar av, vilka produkter det handlar om etc.
Vad är hyaluronsyra?
Trots namnet så är hyaluronsyra (HA) faktiskt ingen syra. Det är ett ämne som finns i din egen kropp och har en fantastisk förmåga att binda vatten.
– Hyaluronsyra är en slags sockerart som kallas glykosaminglukan. I kroppen binder HA vatten och bildar en geléliknande substans. Den fungerar bland annat som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial mellan de elastiska fibrerna i huden, kollagen och elastin.
Hälften av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden, och då framför allt i hudens djupare lager. Hyaluronsyrans uppgift är att hålla fuktbalansen i huden på en bra nivå, vilket bidrar till cellförnyelsen. Om du upplever att din hy har tappat sin elasticitet och är torr kan hyaluronsyran hjälpa till att återställa fuktbalansen.
Foto: Thinkstock, IBL, privat



