Retinol – A-vitamin

Vad är retinol – och varför ska man använda det?

Vad är retinol? Vad är retinol bra mot? Och får man använda retinol när man är gravid? Vi reder ut allt du behöver veta om a-vitaminet retinol.

Retinol är ett ämne som du kanske då och då ser dyka upp i olika slags hudvård. Det beror på att det är en av de ingredienser som vetenskapligt kunnat bevisas motverkar åldrande, minskar finnar och förbättrar huden. Men vad är det? Vi reder ut.


Vad är retinol?

Retinol är ett slags A-vitamin som förekommer naturligt i animaliska livsmedel som lever, ägg och mjölkprodukter.

Alla A-vitaminer kallas för retinoider men som har lite olika namn beroende på vilka kemiska sammansättningar de består av. Tretinoin är den starkaste och mest effektiva retinoiden och används i olika typer av receptbelagda läkemedel mot akne, pigmentfläckar och rynkor. Retinol är något mildare och därför får den säljas även i hudvård som inte är receptbelagd. Då dock även retinol är starkt får man inom EU bara sälja produkter som innehåller max 1 % retinol, utan recept. Det kan dock stå högre koncentration på vissa produkter, detta då det också kan bero på sammansättningen av retinolen. Här kan du läsa mer.


Hur funkar retinol?

Retinol är ett a-vitamin som har väldigt små molekyler och därför kan tränga ned genom hudens yttre skikt (epidermis) och ned i mellersta hudlagret (dermis), där många levande celler finns. Detta gör att retinol är mycket mer effektivt än de ingredienser som bara jobbar med det yttersta hudlagret, som till stor del består av död vävnad. När dermis sedan tar upp retinolen omvandlas ämnet till en a-vitaminsyra.

A-vitamin är också en så kallad cellkommunicerande ingrediens, det betyder att den kan få en åldrad hudcell att bete sig som en ung cell igen – något som motverkar rynkor i huden. Dessutom är det en antioxidant som jobbar mot bildandet av fria radikaler som annars bryter ned huden. Retinol stimulerar dessutom produktionen av både kollagen och elastin, som ger mer spänstig hud.

Bra att veta är dock att den ökande cellproduktionen håller bara i sig så länge du använder retinol. Om du slutar återgår produktionen till takten din hud hade innan.


Vad hjälper retinol mot?

Retinol fungerar bra mot bland annat akne, fet hy, ålderstecken i huden och pigmentförändringar. Varför? Jo:

– Retinol ökar hudens cellförnyelse, vilket kan göra att pigmenteringar orsakade av solskador och akneärr blir mindre synliga.

– Retinol reglerar talgproduktionen i huden och motverkar att porerna blir igentäppta. Därför hjälper retinol både mot fet hy och akne

– Retinol hämmar melaninproduktionen något vilket gör att pigmentförändringar kan bli mindre synliga och därtill förebygger retinol att nya uppstår då antioxidanterna i a-vitaminet stärker huden inifrån.

– Retinol stimulerar kollagen- och elastinproduktionen som gör att huden känns smidigare och upplevs yngre.


Hur vet jag att det är retinol i produkten?

Det lättaste är bara att leta i innehållsförteckningen efter a-vitamin, retinol, retinyl acetat, retinylaldehyd, retinal eller retinaldehyd. Alla dessa omvandlas till retinol i huden men är heller inte så starka som de medicinska produkterna så man kan undvika viss av den fjällning och irritation man kan få i huden av starkare retinol.

Sedan finns även Retinyl Palmitate som är en stabiliserad a-vitamin, men den är också mindre effektiv än de andra.


Hur använder jag retinol?

Retinol kan vara starkt till en början så börja med en låg dos, kanske bara 0,1 eller 0,2 procent, och använd bara varannan dag till en början. Ett tips är också att inte lägga den direkt på huden utan blanda i den i din fuktkräm. Om huden verkar klara det bra kan du öka till 0,5 procent och sedan 1 procent retinol.


Kan jag använda retinol på sommaren?

Ja, men du bör vara försiktig. Retinol exfolierar huden och gör den mer känslig för solen, så använd solskyddsfaktor.


Kan man förbättra resultatet av retinol på något sätt?

Ja, bäst effekt får du faktiskt om du kombinerar retinolen med en aha-syra. Den ger nämligen huden mer fukt och mer effekt. Här kan du läsa allt om aha- och bha-syror och få tips på produkter. Sen kan ju retinol ha viss uttorkande effekt på huden så det allra bästa är att kombinera den med fuktgivande produkter.


Funkar retinol mot acne?

Ja, retinol fungerar väldigt väl mot akne och har du svår akne kan du därtill få utskriven en starkare, medicinsk retinol av din läkare. Anledningen till att retinol är så bra mot akne är att a-vitamin reglerar talgproduktionen i huden och motverkar att porerna täpps igen.


Kan man använda retinol om man är gravid?

Det finns väldigt få studier på hur retinol påverkar gravida, helt enkelt för att det anses oetiskt att göra sådana vetenskapliga studier av gravida. Det man däremot vet är att gravida inte ska få i sig för mycket a-vitamin, men att få det genom huden är nära nog omöjligt. Om du däremot äter medicinsk retinol mot akne bör du tala med din läkare om det för det finns vissa syntetiska retinoider som kan ge fosterskador. Men ett vanligt retinolserum ska inte vara några konstigheter.


12 produkter med retinol:


1. Serum med 0,5 % retinol från Dermaceutic (reklamlänk från Awin).


2. Serum med 2 % retinol från Dr. Brandt (reklamlänk från Adtraction).


3. Essence med retinol och niacinamide från Blithe (reklamlänk från Adtraction).


4. Nattmask med retinol och aha-syra från Ole Henriksen (reklamlänk från Adtraction).


5. Olja med retinol från RMS Beauty (reklamlänk från Adtraction).


6. Hudkräm med retinol, bha och aha-syra samt återfuktande hyaluronsyra från Löwengrip (reklamlänk från Adtraction).


7. Tonic med retinol från Pixi (reklamlänk från Adtraction).


8. Endos serum i kapsel med retinol från Elizabeth Arden.


9. Serum med retinol från Dermalogica (reklamlänk från Adtraction).


10. Serum med 1,5 % retimol från Peter Thomas Roth (reklamlänk från Adtraction).


11. Serum med Retinol 8 (ett stabiliserat a-vitaminkomplex som ska vara 8 gånger mer aktivt än retinol) från Verso (reklamlänk från Adtraction).


12. Serum med 2 % Granactive Retinoid (en ester som sägs vara bättre mot ålderstecken än retinol) från The Ordinary (reklamlänk från Adtraction).

Läs ännu mer om hudvård:

Koreansk hudvård – 10 steg till en bättre hud
Skräddarsydd hudvård för dig – Baaam har testat Luna fofo
Syrorna som räddar din hud – allt du behöver veta om AHA och BHA
Citysmarta produkter – hudvården som skyddar dig från avgaser
Så blir du av med pigmentfläckar (länk till ELLE)