Artikeln innehåller reklamlänkar
Välj rätt foundation – 5 saker du ska tänka på och favoriterna för alla hudtyper

Välj rätt foundation – 5 saker du ska tänka på och favoriterna för alla hudtyper

Hur vet man vilken foundation som passar bäst och går det att hitta den perfekta nyansen? Vi har samlat de vanligaste frågorna och viktigaste punkterna att tänka på när det gäller foundation.

Foundation är necessärens guldkorn som snabbt och enkelt täcker rodnad, kamouflerar ojämnheter och får huden att se strålande ut. Vad många däremot inte vet, är att det med dagens suveräna foundations är möjligt att anpassa din bas precis efter din hudtyp. Många foundations innehåller inte bara solskyddsfaktor, utan har också vårdande ingredienser.

Här är de vanligaste frågorna om foundation och viktiga saker att tänka på när du väljer foundation:

Vad är foundation?

Foundation tillhör makeuprutinens basgarderob och har ett syfte är att ge en jämnare hudton, täcka rodnad och få huden att se ut som "my skin but better". En foundation kommer i mängder av varianter – allt från lätt täckande till full täckning. Den senaste trenden inom foundation är dessutom att många varianter också ska verka hudvårdande!

Vilken foundationfärg passar mig?

Att hitta rätt foundationfärg kan vara ett heltidsjobb. Många foundations är märkta med bokstäverna C (cool), W (warn), N (neutral), vilket står för vilken underton färgerna har. En enkelt regel och ett superknep för att hitta din underton är att kolla på dina blodådror. Ser dina blodådror blåa ut? Då har du en kall underton! Men drar dem mer åt det gröna hållet, då har du en varm underton.

Det kan också hända att en foundation oxiderar, vilket betyder att den ändrar färg och blir mörkare under dagen.

Hur använder man foundation?

Det är helt och hållet en smaksak men det är viktigt att huden är väl återfuktad för att resultatet ska bli bra! Föredrar du att applicera med (rena) fingrar, borste eller svamp?

Vilken foundationfärg passar mig?

Backstage Joy Meribe

Hur länge håller en foundation?

Precis som alla andra skönhetsprodukter är en foundation märkt med stämpel i form av en burk och en siffra. Det står för hur många månader produkten håller. En foundation håller i regel i 12 till 18 månader, men märker du att din foundation känns torr, har ändrat konsistens och doft eller skiktat sig, kan det vara dags att kassera.

Hur ska man välja foundation?

Det första steget för att hitta din perfekta foundation är att fundera ut vilket resultat du vill ha på din bas. Önskar du en matt finish eller vill du att huden ska stråla av lyster? Och önskar du hög täckning eller vill du att foundationen ska vara lätt utjämnande? Det är också viktigt att du tänker på vilken hudtyp du har. Är du torr är en foundation med vårdande innehåll som hyaluronsyra toppen! Men är du istället fet och oljig i huden, kan en matt foundation kännas mer tilltalande.

Foundation för torr hud, Futurist Hydra Rescue Spf 45 – Estée Lauder

När huden skriker efter fukt är Futurist hydra rescue spf 45 den perfekta törstsläckaren! Foundationen har är tunn i konsistensen, glider fantastiskt över huden och lägger sig som en silkeslen slöja över ansiktet. Ansiktet får klädsam lyster, en jämnare hudton och känns samtidigt återfuktande. Och effekten håller hela dagen! Att foundationen dessutom innehåller spf 45 får skönhetshjärtat att slå extra hårt.

Futurist hydra rescue spf 45 finns att köpa här (länk till Åhléns).

Foundation för känslig hud, Blur 16h Longwear Foundation Spf15 – Lumene

Oavsett hudtyp är Blur 16h longwear foundation spf 15 en solklar bästis i basgarderoben. Den veganska och parfymfria foundationen fungerar precis som ett suddgummi och kamouflerar rodnad med bravur. Finishen är halvmatt , utan att huden på något sätt kännas platt eller torrt.

Blur 16h longwear foundation spf 15 finns att köpa här (länk till Lyko).

Foundation för fet och oljig hud, Infaillible 24H Matte Cover Foundation – L'Oréal Paris

En full coverage-foundations kan kännas lite skrämmande, men budgetkapet från L'Oréal Paris visar att det går att använda fullt täckande foundations, utan att resultatet blir torrt och kakigt. Infaillible 24h matte cover foundation har en tjock konsistens, men smälter ut fint över ansiktet. Foundationen känns lätt på huden, fastnar inte i fina linjer eller ojämnheter och gör susen för en oljig t-zon. Perfekt om du har en hud som gärna blir blank under dagen! Resultatet håller också imponerande bra. Har du en fet panna kan ett transparent puder behövas för att matta ner mot slutet av dagen, men vid kinder, haka och till och med runt näsvingarna, håller sig foundationen nästintill felfri.

Infaillible 24h matte cover foundation finns att köpa här (länk till Åhléns).

Foundation med spf, Original Liquid Mineral Foundation SPF 20 – BareMinerals

Bareminerals senaste tillskott i foundationfamiljen blev snabbt en omskriven favorit! Original liquid mineral foundation spf 20 är den flytande varianten av märkets kultförklarade mineralfoundation Original loose mineral foundation. Och precis som pudervarianten blir resultatet den perfekta "no makeup makeup"-looken. Huden får en jämn ton och fin lyster, men låter ändå det naturliga lysa igenom. Foundationen går också att bygga upp till en högre täckning för den som vill täcka minsta skavank. Foundationen har spf 20, vilket är ett stort plus i kanten. Men kom ihåg att soliga dagar kräver ordentligt med solskyddsfaktor och en renodlad spf är ett måste.

Original liquid mineral foundation spf 20 finns att köpa här (länk till Lyko).

Foundation med lyster, Studio Radiance Face And Body – MAC

Klassikern Face and body foundation har fått en lillasyster som strålar lite extra! Studio radiance face and body påminner om klassikern både vad gäller förpackning, konsistens och hur täckande produkten är, men fokuserar på att ge ansikte (och kropp) lite extra lyster. Foundationen är lätt på huden, känns återfuktande och går att bygga upp till önskad täckning.

Studio radiance face and body finns att köpa här (länk till Lyko).

Foto: TT

Mineralpuder - så lägger du foundation i puderform
1:59

Efter reklamen: Mineralpuder - så lägger du foundation i puderform

(1:59)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Välj rätt mascara – 5 saker du ska tänka på och favoriterna för alla fransar
TikToks omtalade skönhetsprodukter – som ALLA borde testa
Höstens snyggaste hårstylingar – och produkterna som gör jobbet