Vaxa, lasra eller raka? Totala guiden till hur du bäst tar bort hår på kroppen

Vad är egentligen laser och hur mycket kostar det att vaxa? Baaam har sammanställt de mer och mindre kända metoderna för att ta bort hår på kroppen.

Läs mer: Så rakar du bikinilinjen utan att få röda prickar – expertens bästa tips

Alternativ är många för dig som vill ta bort hår på kroppen. Baaam har sammanställt de mer och mindre kända hårborttagningsmetoderna för att du lättare ska kunna välja vad som känns bra och fungerar för dig. Och förresten – du vet väl att du inte måste ta bort håret om du inte vill?

Rakhyvel

Det kanske vanligaste sättet att ta bort hår är att raka. Fördelar är att det är enkelt att göra själv, går snabbt och är billigt. Däremot växer håret tillbaka snabbt och det är lätt att huden blir irriterad. Läs expertens tips om hur du bäst rakar bikinilinjen här.
Pris: Beroende på vilken typ av rakhyvel du köper, ca 40-200 kronor.

Vax

Med hjälp av varmt vax och tygremsor rycks hela hårstrået upp från hårsäckarna. Området är fritt från hår i upp till fyra veckor och stråna som växer tillbaka är ofta finare och glesare. Det är lätt att huden blir irriterad och röd efter vaxning. En nackdel är metoden gör ont, särskilt vid känsliga områden som bikinilinjen. Det är vanligt att göra behandlingen på salong, vilket blir en hel del pengar. Sugaring är ytterligare en typ av vaxning. Vaxet består av socker, vatten och eventuellt citron och är ofta mer skonsamt är traditionellt vax då sockerpastan inte fastnar på huden.
Pris: Varierar beroende på salong och område som ska vaxas, men räkna med ca 200-700 kronor.


Laser

En hårborttagningsmetod där lasern tar död på hårsäckarna så att de inte längre producerar hår. Du behöver ofta göra 6-8 behandlingar med pauser mellan varje behandling. Resultatet ska dock vara permanent. Strålsäkerhetsmyndigheten har dock varnat för att strålningen vid laserbehandling och IPL kan orsaka ögonskador och brännskador på huden.
Pris: Ca 1000-4000 kronor per behandling.

Hårborttagningskräm

En kräm som du stryker på området och löser upp hårstrået. Du ”rakar” sen bort krämen och håret med en rakhyvel i plast. Metoden är snabb, smärtfri och billig. Men likt vanlig rakning dröjer det inte längre innan håret växer tillbaka.
Pris: Ca 80 kronor.


Epilator

En maskin som drar ut hårstråna från rötterna. Det ger samma resultat som vaxning och du är hårfri i upp till fyra veckor. Apparaten är en engångskostnad och det är enkelt att göra själv hemma – men det gör riktigt, riktigt ont.
Pris: Ca 600-1300 kronor beroende på återförsäljare.

IPL

IPL står för intensivt pulserat ljus och fungerar på samma sätt som laser. Båda metoderna är ljus, skillnaden är att laser består av ett enda sorts koncentrerats ljus medan IPL består av flera olika ljustyper. Även här lovas ett permanent resultat efter flera behandlingar.
Pris: Ca 1000-4000 kronor per behandling.

Foto: IBL, Thinkstock