Så väljer du rätt doft för rätt tillfälle

Vilken är din favoritdoft?

Vilken är din favoritdoft?

Många passar på att handla billigare parfym på taxfree när de åker färja och kan handla taxfree. Det har nyrenoverade M/S Silja Serenade tagit fasta på när de öppnade sin utökade taxfreeavdelning som nu består av hela 1500 kvm.

Att hitta sin signaturdoft är dock lättare sagt än gjort. Förutom att man måste hitta en parfym som man tycker om och passar i kan det vara bra att ha olika dofter för olika tillfällen. Silja har därför tagit hjälp av Doftexperten Linda Landenberg som vet allt om hur man kan använda dofter i vardagen för att förstärka sitt personliga varumärke.

– Min lösning är en filosofi som heter Doftgarderob®. Den grundar sig i individen, den mångfacetterade individen som klär i olika roller, medvetet eller ej. Ibland kan det vara auktoritet eller pålitlighet jag vill signalera och då krävs det olika dofter för att förankra attityden, säger Linda Landenberg.

Lindas egen doftgarderob består av cirka 80 parfymer.

– Jag använder alla mina parfymer, men till olika ändamål och humör. Favoriter är Armani Privé Bois d’Encens, en rökig, träig doft och Profumum Romas Aqua di Sale, som är en fin sommardoft. Den är sensuell men inte vampig, och doftar ljuvligt av cederträ och havssalt. Båda dofterna uppskattas av både kvinnor av män.

Linda Landenberg under ett lunchseminarium om doft på M/S Silja Serenade.

Linda Landenberg under ett lunchseminarium om doft på M/S Silja Serenade.

De tre vanligaste missförstånden om parfym, enligt Linda:

  • Många tror att Eau de Toilette luktar mindre än Eau de Parfum. Så är det inte. Doftens styrka beror på råvarorna och hur den är blandad.
  • Många gnuggar gärna in parfymen efter att man sprayat. Detta ska man undvika då doftmolekylerna går sönder. Spraya och låt parfymen lägga sig.
  • Doften är en mycket större del av det personliga varumärket än vad många tror. Många har en och samma parfym hemma. Samma parfym passar inte på kontoret som på en intim middag.

Att tänka på när man ska välja en doft:

När ska jag bära denna doft?

– Fundera på om det är en doft till vardagen, jobbet eller festen.

I vilket sammanhang?

– Tänk efter vilka sammanhang du kommer förekomma i och vilken person du kommer vara i detta sammanhang.

Hur vill jag bli uppfattad?

– Tillsammans med den personliga framtoningen spelar doften en stor roll. Beroende på vilken doft du bär sänder du ut olika signaler.

Vilken är din favoritdoft? Lämna gärna en kommentar nedan.

Läs även: 12 helt galet fantastiska sminkningar

Taxfreeavdelningen på M/S Silja Serenade är på hela 1500 kvm.

Taxfreeavdelningen på M/S Silja Serenade är på hela 1500 kvm.

Av: Rose-Marie Söderlund