Winnie Harlow om sin vitiligo: "Jag har lärt mig älska mig själv"

Winnie Harlow om sin vitiligo: "Jag har lärt mig älska mig själv"

Winnie Harlow kallades ”zebra” och blev mobbad för sin hud. I dag arbetar hon som modell och har gjort sin sjukdom till en möjlighet.

Läs också: Sol, bad och torr hud – Chrystelles tips som räddar sommarhyn

Text: Rose-Marie Söderlund

Den kanadensiska modellen Winnie Harlow, vars riktiga namn är Chantelle Brown-Young, diagnostiserades med hudsjukdomen vitiligo när hon var fyra år. När hon gick i skolan mobbades hon och kallades för zebra och ko på grund av sin ojämna hudton. Efter att ha bytt skola flera gånger gick det till och med så långt att hon hade självmordstankar.

Men allt vände när hon accepterade sin vitiligo och vände den till sin fördel.

– Jag lärde mig att älska mig själv och när jag gjorde det började möjligheter att trilla ner i knät på mig. Jag tackar gud för det. Försök att älska dig själv, berättar Winnie.


Winnie Harlows vitiligo är väldigt symmetrisk.

2011 postade Winnie en film på YouTube med titeln ”Vitiligo: A Skin Condition not a Life Changer” och började ladda upp bilder på sig själv på sitt Instagramkonto.

Detta ledde till att Tyra Banks fick upp ögonen för Winnie och erbjöd henne en plats i ”America’s Next Top Model” 2014. Winnie gick inte hela vägen, men vid det laget hade redan flertalet agenturer och designers noterat den unga talangen.


Sedan dess har Winnie varit ansiktet utåt för det spanska märket Desigual, varit på omslaget av flertalet stora tidningar och blivit utsedd av till en av BBC top 100 kvinnor 2016.

Winnie kan även ses i ett par musikvideos, däribland Eminems ”Guts Over Fear” och The Black Eyed Peas ”#WHERESTHELOVE”. Hon var även en av de kvinnor som syntes i Beyoncés hyllade album Lemonade.


Det är vitiligo

Vitiligo är en sjukdom som gör att pigmentet i huden fläckvis försvinner. Mellan 1-2 procent av befolkningen är drabbad och sjukdomen är mer vanligt förekommande (och mer synlig) på mörkhyade personer. Sångaren Michael Jackson ska även han ha haft vitiligo.

Foto: IBL