Annons
 

Sola smart med BAAAMs stora solskyddsguide

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Kom ihåg att använda solskydd i olika stykor samt after sun!

Kom ihåg att använda solskydd i olika stykor samt after sun!

En fräsch solbränna kan höja snyggfaktorn på nolltid – om du solar rätt. Lusläs Baaams guide till smart solande och slipp bränna dig.

Av: Lisen Sundberg och Rose-Marie Söderlund

De första dagarna på semestern ska man komma ihåg att huden måste vänja sig vid solens strålar. Att kasta av sig kläderna, smörja sig med stekolja och lägga sig på stranden för lite intensivsolning av den alabastervita kroppen är inte bara dumt, det kan dessutom vara livsfarligt eftersom du ökar risken för cancer om du bränner dig. Istället ska du vänja kroppen successivt genom att ha ”vilodagar” mellan de första tre soldagarna. Har du bränt dig måste du undvika solen helt tills huden har återhämtat sig. Snyggast färg får du om du börjar med en hög solskyddsfaktor och sänker den successivt varefter du har fått färg och huden har byggt upp ett eget skydd. Det betyder dock inte att du är osårbar, så kom ihåg att alltid skydda dig.

Annons

RÄTT HUDTYP
Man skiljer på sex stycken olika hudtyper i världen där man gör skillnad på hur de olika hudtyperna reagerar på solens strålar. Därför kan det vara smart att känna till dina egna förutsättningar innan du sätter igång med solandet:

  • Hudtyp 1 är ganska ovanlig. En typisk hudtyp 1 har vit hud, är rödhårig, blir alltid bränd första gången i solen och blir nästan aldrig brun. Skydda dig alltid mot solen med kläder och solkräm med högt solskydd. (SPF 50)
  • Hudtyp 2 har ljus hud, är blond och blir ofta bränd, och därefter brun ibland. Även här ska man iaktta stor försiktighet i solen. (SPF 30-50)
  • Hudtyp 3 har ljus hud, ofta brunt hår, bränner sig ibland och blir alltid brun. Se till att smörja in dig ordentligt med solkräm. (SPF 30)
  • Hudtyp 4 har mörkbruna ögon och mörkbrunt eller svart hår, bränner sig sällan och blir lätt brun. (SPF 15-20)
  • Hudtyp 5 har naturligt brun hy och svart hår, bränner sig aldrig och blir lätt brun. (SPF 10-15)
  • Hudtyp 6 har naturligt svart hy och svart hår, bränner sig aldrig och blir lätt brun. (SPF 6-10)
Apotek Hjärtat har lanserat skönhetsserien Apolosophy.

Apotek Hjärtat har lanserat skönhetsserien Apolosophy.

Apotek Hjärtat har tagit fram en egen serie solskydd under namnet Apolosophy. Produkterna är vattenresistenta och fria från parabener, parfym och färgämnen. Priserna ligger på mellan 59 kr för ett solstick till 169 kr för en flaska solspray. Förutom solskydd finns även smink under samma namn.

Cliniderm Sun Skin Care från ACO finns att köpa på apotek.

Cliniderm Sun Skin Care från ACO finns att köpa på apotek.

Cliniderm har breddat sitt sortiment av solskydd med en ultralätt och matt solkräm med SPF 15 för ansiktet (fungerar utmärkt som dagkräm) och en extra stor tub sollotion som räcker till hela familjen. Sedan tidigare finns även bland annat en after sun lotion med lätt brun utan sol-effekt. Produkterna ovan kostar 145, 189 och 119 kr.

L'Oreal Sublime Sun finns från SPF 15 till 50.

L'Oreal Sublime Sun finns från SPF 15 till 50.

L’Oreals nya serie Sublime Sun Ideal Tan består av dry oil med SPF 15 och 20, beautifying milk med SPF 20, 30 och 50 samt en lätt after sun med lugnande och återfuktande egenskaper. Produkterna ovan kostar 149, 155 och 119 kr.

ACO Extra Light Face Sun Cream och Sun Spray, 109 och 159 kr.

ACO Extra Light Face Sun Cream och Sun Spray, 109 och 159 kr.

ACO har lanserat en extra lätt solkräm för ansiktet med SFP 20 som varken täpper till porerna eller gör huden glansig. Dessutom har de tagit fram en solspray för kroppen med samma egenskaper. Båda produkterna är extra vattenresistenta och fria från alkohol, parfym och färgämnen.

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced passar känslig hud.

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced passar känslig hud.

Garniers solskyddsserie Ambre Solaire Sensitive Advanced är speciellt utvecklad för ljus och känslig hud. Produkterna har en lätt k0nsistens som varken klibbar eller gör huden vit, trots att de har SPF 50. I serien finns även en after sun som hjälper till att lugna och återfukta huden. Produkterna ovan kostar 189, 199 och 109 kr.

Behåll brännan!

  1. Bränn dig inte. Genom att skydda dig och sola långsamt får du en djupare och mer hållbar bränna.
  2. Återfukta huden ordentligt efter en dag i solen så slipper du riskera att all den fina färgen flagnar av.
  3. Underhåll färgen med en lotion som gradvis bygger upp brännan.
  4. Peela huden innan du solar för att bli av med döda hudceller och få en jämn färg.

Tips! Ladda ner Solappen från ACO gratis och få smarta soltips och påminnelser när det är dags att smörja in dig. Finns både till iPhone och Android.