Annons
 

Därför bör du skydda läpparna från solen – 11 läppstick med SPF

Visste du att det är superviktigt att använda SPF på läpparna? Baaam har pratat med en hudläkare och listar 11 läppstick med SPF – från budget till lyx.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Läs också: Bränt dig i solen? Så lindrar du enklast och snabbast

Vi har för länge sedan lämnat 1980-talets solariebränna och gått in i ett decennium av ofarlig brun utan sol och bra användning av solskyddsfaktor. Allt fler inser värdet av att skydda huden från solens farliga strålar – men något många glömmer bort är att även läpparna behöver skydd.

Annons

Jan Lapins är överläkare och docent i hudsjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset och han menar att läpparna är väldigt utsatta när det kommer till hudcancer.
– Mångårig solexponering kan med tiden ge cellförändringar i huden och underläppen är särskilt utsatt. Cellförändringar i huden ses redan hos medelålders men ökar ju högre upp i åldrarna man kommer, säger Jan.

Tidiga cellförändringar på läppen kallas aktinisk keilit och kan i vissa fall övergå i skivepitelcancer. Aktinisk keilit ger upphov till en torr, fjällande, sträv eller skrovlig läpp.
– Läpphuden kan då vara uttunnad med rodnade eller fjällande fläckar. Sprickor och ytliga sår kan uppstå och ibland bli kroniska. Vid utveckling av cancer på läppen uppstår en välavgräsad knuta som kan vara skrovlig med hårda fjäll eller sårig.

Skivepitelcancer på underläppen är allvarlig eftersom den har särskilt hög risk att sprida sig till lymfkörtlar. Därför är det extra viktigt att skydda läpparna från solen. Varje år drabbas omkring 150 personer av läppcancer och i 90 procent av fallen är det i underläppen cancern är lokaliserad. I de flesta fall kan man operera bort cancern men man kan förebygga det bra med solskydd.
– Solskydd av läpparna glöms ofta bort, så vid användning av solskyddspreparat se då också till att smörja in läpparna. Använd gärna också ett särskilt solskyddstift för läpparna med SPF 30-50. Samma stift kan också användas för öronen och näsan, som även de kan glömmas av, säger Jan Lapins.

Skulle du ända ha bränt dig så undvik solen, badda med kylbalsam och smörj med mjukgörande läppbalsam tills såren läkt.


Budget – Under 100 kronor


1. Försvarets solskydd med SPF 30 från ApoteketLäs mer och köp här.
2. Solstift med SPF 50+ från ApoteketLäs mer och köp här.
3. Solskydd med vaniljdoft och SPF 30 från ACOLäs mer och köp här.
4. Solskydd för läpparna med SPF 30 från Piz BuinLäs mer och köp här.
5. Läppbalsam med SPF 30 och kokosdoft från KicksLäs mer och köp här.

Lyx – Över 150 kronor


1. Solstick med vitamin E och SPF 50 från BaborLäs mer och köp här.
2. Eight Hour Cream-solstick med SPF 50 från Elizabeth ArdenLäs mer och köp här.
3. Solskydd med SPF 50+, UVA-skydd 40 och UVB-skydd 121 från MesoesteticLäs mer och köp här.

1. Solskydd med SPF 50+ från VichyLäs mer och köp här.
2. Solstick med SPF 35 från CliniqueLäs mer och köp här.
3. Läppbalsam med SPF 20 från ShiseidoLäs mer och köp här.

Läs också: På jakt efter solglasögon? Här är 20 snygga par under 500-lappen

Foto: IBL

 
Annons