Annons
 

Stilbildaren Michael Jackson

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Michael inspirerar med sin stil.

Michael inspirerar med sin stil.

En stor artist och stilbildare har gått ur tiden och jag blickar bakåt på Michael Jacksons stilar genom åren. Han har lämnat spår i nutidens mode och på catwalks världen över. Kanske har hans speciella stil inspirerat några av de större modeskaparna, kanske inte. Här kommer i alla fall en bildkavalkad med likheter.

Annons

Hulda Andersson, modechef Baaam

Läs även: Charlotta Flinkenberg: “Mitt elektriska möte med Michael Jackson”

Musikantjackan.

Musikantjackan.

1. Musikantjackan, med rötter i militär och musikkår, har skapat stora svallvågor i den kommersiella modevärlden efter Balmains vår- och sommarkollektion 2009. Även 3.1 Phillip Lim hade en väst med liknande detaljer. Michael Jackson anammade denna trend redan 1981.

Glitterhandsken.

Glitterhandsken.

2. Glitterhandsken. Ett av Michael Jacksons signum. Man får väl ändå lov att säga att Vivienne Westwood är sist på bollen där, när hon visade glittriga handskar i sin höstkollektion 08/09, men då på båda händerna.

Golddigger-kombat.

Golddigger-kombat.

3. Golddigger-kombat. Med blänkande guldmetall och med militära förtecken visade Michael Jackson var det trendmässiga skåpet skulle stå redan 1992. Hösten 07/08 hakade Givenchys chefsdesigner Riccardo Tisci på trenden, och använde sig också han av guldmetall och överdimensionerade nitar på militärrockar och på plagg med maskulina snitt.

Silvriga glitterjackan.

Silvriga glitterjackan.

4. Silverjackan. Stilbildaren Jackson har alltid visat sig ha en förkärlek för glitter och gnistrande detaljer och bar 2002 den här glittriga silverjackan. En trend som också fallit Christophe Decarnin (designer Balmain) i smaken, så mycket att han gjort en liknande jacka två höstkollektioner i rad. Här hösten 2008.

Lackrött skinn.

Lackrött skinn.

5. Lackrött skinn är också ett av Michael Jacksons signum och då i form av den korta skinnjackan med dragkedjor under sin ”Thriller”-period på åttiotalet. Nu i höst kan man ana spår av samma stil hos Jean-Charles Castelbajac.

Rymdmetallic.

Rymdmetallic.

6. Rymdmetallic. Som klippt ur en science fiction-film glänste Jacko på sin turné 1997 i guld och silvermetallic. I samma anda kändes Nicolas Ghesquières sommarkollektion för Balenciaga.

Svarta glitterkavajen.

Svarta glitterkavajen.

7. Svarta glitterkavajen. Gnistrande och grann var den långa svarta kavajen som Michael hade på konserten i Kansas på mitten av 80-talet. Tycker nog att jag anar vissa likheter i struktur och modell hos Alexander Wangs sommarkollektion i år.

Stilrena klassiska Michael

Smoking och fluga.

Smoking och fluga.

8. Smoking och fluga. En klassiker som vi knappast kan ge Michael cred för, men fantastiskt snyggt både för tjejer som för killar. Lika snyggt på Michael 1979 som hos D&G hösten 2007.

Vita kavajen.

Vita kavajen.

9. Vita kavajen. Även här en klassiker som hängt på många av de stora stjärnorna från förr såväl som idag. Michael bar den 1982. Tidlös. Bild från Stella McCartneys sommarkollektion för i år.

Foto: Stella Pictures, All Over Press