Annons
 

Stjärnfrisören Franck Provosts bästa hårstylingtips

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Franck Provost.

Franck Provost är stjärnfrisören som Sharon Stone, Eva Herzigova, Victoria Silvstedt och Lindsay Lohan vänder sig till när de vill få sitt hår stylat inför filmfestivalen i Cannes. 1975 öppnade han sin första hårsalong och sedan dess har han öppnat ytterligare 600 salonger i 26 länder världen över.

Annons

I samarbete med LÒréal lanserade han nyligen sin allra första hårvårdsserie under namnet Franck Provost. När han var i Stockholm för att lansera hårvårdsserien fick Baaam en exklusiv intervju med honom och pratade hårstylingtips och vad som egentligen hände när han träffade sin stammis Sharon Stone för första gången.

Hur kommer det sig att du slog in på frisörbanan?
– Det är en lång historia! Vi har ingen direkt frisörtradition i familjen. Efter skolan var jag säker på att jag inte ville läsa vidare. Jag funderade på en militärisk utbildning tills min mamma en dag kom hem från frisören och sade att de hade en lärlingplats ledig på den salongen. Så jag prövade på det, men då hade jag inte passionen för det. Det var först när jag flyttade från min hemstad till Paris som passionen kom. Jag älskar det här yrket och idag kan inte tänka mig ett annat jobb!

Du har stylat de flesta världskändisar genom åren. Finns det någon som du drömmer om att styla?
– Jag skulle gärna vilja styla Angelina Jolie eftersom jag inte har stylat henne än.

Berätta om en särskild minnesvärd händelse i samband med att du stylat en celebritet.
– Jag glömmer nog aldrig mitt första möte med Sharon Stone. Jag var på filmfestivalen i Cannes och hade blivit inbjuden till en privat middag av ett par amerikanska filmproducenter. När jag kom dit såg att självaste Sharon Stone var en av gästerna, och jag blev både förvånad och glad över att hon var där. Vi började prata med varandra, och hon beklagade sig över att hon inte hade någon som kunde styla henne inför röda mattan dagen efter. Så vi bestämde att jag skulle styla henne, och jag minns att jag tyckte att det var hur stort som helst. Jag kunde inte sova alls den natten och jag var jättenervös. Men det gick jättebra och det blev början på ett långt samarbete.

Sharon Stone är en av Franck Provosts stammisar.

Vad inspirerar dig?
– Jag inspireras varje dag av gatumodet, men även av de frisyrer som bärs på catwalken. Jag pratar också mycket med kunder och kolleger och lägger stor vikt vid deras synpunkter och kommentarer. Dessa ingredienser tar jag med mig när jag tillsammans med min son Fabien som är artistic director och min dotter Olivia som är ansvarig för externa kontakter utarbetar färg- och frisyrkollektionerna.

Vad är ditt signum som hårstylist och frisör?
– Jag har nog mer en ett signum. Jag älskar det som är naturligt, ”facile à vivre” (enkla och lättstylade frisyrer som man kan känna sig bekväm i), glamour och femininitet. Jag har också egna klipp- och färgtekniker, till exempel Balayage 2 Ors, som är en exklusiv teknik för att uppnå ett ultranaturligt och strålande blont färgresultat.

Vilken är den vanligaste hårmissen enligt dig?
– Ett misstag folk gör är att satsa både på permanent färg och form, till exempel att man färgar det och sedan permanentar det. Det är inte kompatibelt utan man måste välja en förändring man vill genomföra och inte flera samtidigt. En annan vanlig hårmiss är också att inte vårda håret ordentligt. En frisyr är inte snygg om håret inte är välvårdat och om man använder rätt serie spelar det ingen roll om man tvättar håret varje dag.

Vilken frisyr är den mest efterfrågade just nu?
– I dag vill kvinnor ha frisyrer som är ”facile à vivre”, det vill säga enkla och lättstylade. Därför skapar jag sådana frisyrer åt dem, och de ska dessutom kunna stylas om på flera olika sätt. Frisyrerna ska vara glamorösa, luftiga och se naturliga ut.

Vilka trender ser du till hösten?
– Vi ser enkla, diskreta och ultra-feminina looker där man leker med etapper och reflexer, olika toner. En naturlig look som ger flexibilitet och naturlighet och en klippning som är enkel att styla till olika frisyrer. Det handlar inte om att ha kort eller långt hår utan personlig stil och känsla är viktigast. Trender måste anpassas till varje kvinnas personlighet – då blir också frisyrerna oemotståndliga!

Franck Provost.

Francks bästa hårvårds- och stylingknep:

Hur får man lättast volym i ett tunt hår?
– Först måste du applicera en stylingprodukt som ger struktur och lätt stadga till håret, till exempel mousse. Därefter kan man använda en rundborste och föna mot hårets växtriktning. Låt säga att du vill skapa volym vid hårbotten då lyfter du håret vid hårbotten med borsten och fönar rakt upp, alternativt vänder håret upp och ner och fönar. Stora spolar går också bra att använda om man känner sig bekväm med det.

Ditt bästa stylingknep för långt/kort hår?
– Jag gillar förändring eller snarare möjligheten till förändring. För kort hår rekommenderar jag släta och flexibla frisyrer. När det gäller långt hår är allt tillåtet, även om det är mycket fokus på lockar i sommar!

Hur fixar man de perfekta lockarna?
– Om du har naturligt lockigt hår räcker det att använda schampo och balsam som ger håret näring. Lockigt hår är ofta torrt och måste därför tillföras näring, och min serie Expert Nutrition som har berikats med sheasmör passar därför perfekt. Framhäv några lockar med locktången för att ge dem ytterligare karaktär. Om du har rakt hår är locktång eller spolar oumbärliga verktyg för att få vackra lockar.

Hur ofta bör man tvätta håret?
– Regelbunden vård är A och O för ett hälsosamt hår. Vill man ha ett glansfullt resultat så bör man tvätta håret varje dag. När du tvättar håret kan du bygga upp håret ifrån grunden. Välj en hårvårdsserie som passar ditt hår och använd alla produkter ur samma serie för bästa resultat.

Läs även: Lisens blogg: Franck Provost

Baaam träffade stjärnfrisören Franck Provost när han var i Stockholm.

Av: Malin Ny Foto: All Over Press, Stella Pictures

 


 
 


Annons