Annons
Stort test: Tandblekning – vilken metod är bäst?
 

Stort test: Tandblekning – vilken metod är bäst?

Baaam har testat allt, från hemmakit, via aktivt kol till laserblekning hos tandläkaren. Vitast vinner!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Hur är det egentligen? Går det att bleka tänderna med aktivt kol, är salongsblekning värt pengarna och ramlar tänderna ut om man gör det själv? Baaam har testat.

Sammanställt av Johanna F Boström

Munskölj – ingen tydlig effekt

Munskölj, ”Instant whitening munskölj”, iWhite (reklamlänk via Apprl) , ca 130 kr

Annons

Enligt bruksanvisningen ska man använda en matsked munskölj två gånger dagligen för bästa resultat. Du ska skölja i 30 sekunder innan du spottar ut. Att behålla vätskan i munnen under den tiden är dock en utmaning. Munsköljet luktar fränt, smakar beskt och konsistensen är trögflytande. Om man ska tro namnet så ska munsköljet ge omedelbar effekt. I verkligheten syns ingen märkbar skillnad efter testet. Andedräkten blir dock fräsch. Ett minus för att det inte ingår en sked och för att locket inte kan användas som substitut.

Fördelar: Smärtfritt, ger fräsch andedräkt.
Nackdelar: Ingen tydlig effekt, frän smak.
Betyg: BB

Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .


Strips – bäst för erfarna

Tandblekningsstrips, Dentway (reklamlänk via Adtraction) , ca 440 kr

Du använder stripsen en gång om dagen i ungefär två veckor. Remsorna är enkla att sätta på, dock smakar de lite konstigt. Du ska ha dem på tänderna i 30 minuter om dagen, både uppe och nere. Testpersonen har gjort en laserblekning innan och tycker att remsornana fungerar som en bra uppfräschning. Missfärgningar som uppstått av kaffe, te och rödvin bleknade. Dessutom förekom inga ilningar, vilket testpersonen upplevde när hon blekte med laser. Resultatet blev jämnt och fint, men här bör dock tilläggas att testpersonens tänder var relativt ljusa från början. Enda minuset är att tandköttet kändes lite känsligt de sista dagarna av blekningsperioden.

Fördelar: Smärtfritt, smidigt.
Nackdelar: Fungerar bäst om du salongsblekt tidigare.
Betyg: BBBB

Läs mer och köp här (reklamlänk via Adtraction) .

Hemmablekning med tandskena – smakar illa

Tandskena, ”Swiss whitening”, Swiss clinic (reklamlänk via Adtraction) , 590 kr

Blekningsmedlet läggs i skenorna som du sedan har i munnen. Det är oerhört enkelt att komma igång. Redan efter första användningen är tänderna lite ljusare. Efter tre tillfällen, cirka 45 minuter per gång, är förändringen markant. Skenorna i sig får både plus och minus. Det är bra att man formpressar dem efter sina egna tänder, på så sätt får du en individuellt utformad skena istället för standardvarianten som ska passa alla. Men passformen blir inte tillräckligt tajt och en del medel sipprar därmed ut i munnen. Det smakar illa, men är inte farligt. Det bästa är själva blekmedlet som bleker effektivt utan att ge trista bieffekter som svidande tandkött eller ilningar.

Fördelar: Snyggt resultat, inga ilningar.
Nackdelar: Den ”individuella” skenan.
Betyg: BBBB

Läs mer och köp här (reklamlänk via Adtraction) .


ThinkstockPhotos-177000598

Oil-pulling med aktivt kol – snällt och enkelt

Aktivt kol, Apoteket, hjärtat (reklamlänk via Awin) , ca 130 kr

Kombinera oil-pulling med aktivt kol för en snäll tandblekning som inte sliter på tänderna. Det enda du behöver är kokosolja och aktivt kol. ”Oil pulling”, eller ”kavala”, innebär att du använder rena oljor för att dra ut skadliga bakterier ur munnen. Enligt den tusenåriga indiska huskuren är det främst sesamolja som gäller, men då vi kombinerar metoden med naturlig tandblekning valde vi kokosolja för att kunna blanda de båda ingredienserna lättare. Aktivt kol används för att dra ut gifter ur kroppen om någon har fått i sig något farligt. Kolen absorberar det skadliga ämnet och passerar sedan genom kroppen utan att släppa det ifrån sig. På samma sätt drar det aktiva kolet till sig missfärgningar på tänderna från kaffe, te och rödvin. Det aktiva kolet kommer inte att bleka dina tänder på djupet då det inte suger till sig kalk, men det kommer lämna tänderna i det skick de var innan missfärgningen.

Vi blandade en matsked kokosolja med en skvätt aktivt kol och samlade upp den lakritsliknande massan på en sked. Sedan lät testpersonen blandningen smälta i munnen innan hon sköljde runt massan i munnen i 10-20 minuter. Den svarta blandningen smakar bara kokosolja. Skölj ur munnen ett par gånger med vatten när du är klar (och spotta inte ut massan i vasken, det kan orsaka stopp). Efteråt känns tänderna jätterena och det syns nyansskillnad direkt. En överraskande bra metod – till ett billigt pris och snällt mot emaljen dessutom.

Fördelar: Billigt, enkelt.
Nackdelar: Bleker inte på djupet.
Betyg: BBB

Läs mer och köp här (reklamlänk via Awin) .


Tandkräm – noll effekt

Blekande tandkräm, ”original white”, GUM (reklamlänk via Apprl) , ca 35 kr

Den har en väldigt mild smak och löddrar mycket i munnen vilket gör den väldigt behaglig. Fördelen är att den inte innehåller några slipmedel eller blekningssubstanser som kan skada tänder eller tandkött. Tyvärr ger det ingen effekt alls istället. Testpersonen märker inte mer effekt än med någon annan tandkräm när det kommer till att göra tänderna vitare.

Fördelar: Enkelt, billigt.
Nackdelar: Ger ingen skillnad.
Betyg: B

Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .

Läs även: Här är de vanligaste myterna om akne


ThinkstockPhotos-584205142

Salongsblekning – dyrt men effektivt

Brilliant smile, Epic by Stockholm, 3500 kr

Vi testar den svenska metoden Brilliant smile på Epic by Stockholm. Testpersonen får lägga sig på en brits, sätta på sig ett par skyddsglasögon och en skena i munnen för att hålla undan läpparna från tänderna. Den är inte obekväm, men inte bekväm heller. En pasta läggs längs gränsen mellan tanden och tandköttet för att skydda tandköttet. Blekningen penslas på tänderna, det känns ingenting. En lampa med blått ljus lyser sedan på tänderna i 20 minuter. Denna procedur upprepas totalt tre gånger, och mellan varje sköljs blekmedlet bort innan nytt sätts på. Under tiden är det fritt fram att lyssna på musik eller fippla med mobilen. Efter tio minuter kommer första ilningen, helt utan förvarning. En stund senare kommer nästa. Aj! När 20 minuter gått växlar vi ner till en svagare blekning på grund av ilningarna. De avtar i styrka, men försvinner inte helt. Det gör att det är ganska jobbigt att ligga där.

När vi är klara täcks tänderna av ett skyddande medel som gör att man direkt kan äta och dricka vad man vill. Du behöver alltså inte undvika kaffe, vin, tomat eller liknande trots nyblekta tänder. Smidigt! Medlet smackar aceton, men det går snabbt över. Och resultatet på tänderna är jättefint. Ungefär sex nyanser blekare har de blivit. Tillräckligt mycket för att känna sig betydligt fräschare. Ilningarna fortsätter dock komma under resten av dagen och är ganska besvärande. Jag tar värktabletter, men det hjälper inte. Dagen efter är ilningarna helt borta. Kvar är ett betydligt vitare leende.

Fördelar: Effektivt, säkert.
Nackdelar: Dyrt, kan ge tillfälliga ilningar.
Betyg: BBBB


Foto: Unsplash/Autumn Goodman

 
Annons Laddar nästa artikel…