Annons
 

Svenska Erika gör succé med feministporr: De som medverkar ska njuta på riktigt

Rättvisemärkt porr – är det möjligt? Och kan det vara spännande? Den hyllade regissören Erika Lust gör filmer där kvinnors njutning står i centrum.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Feministisk porr – tänker du dig något tillrättalagt och rättvisemärkt som säkert är jättebra för alla inblandade men kanske inte så… hett? Då kan det vara dags att tänka om. Som dina mest glödheta sexscener, iscensatta av skådisar som njuter på riktigt – så beskrivs den prisbelönade regissören Erika Lusts filmer. Hon har jobbat med porr i över tio år.

Annons

Erika, som kommer från Stockholm men bor i Barcelona, är kvinnan bakom vad som kallas för den erotiska filmkulturen. I hennes projekt XConfessions lät hon privatpersoner skicka in fantasier och bekännelser som hon filmatiserade i små korta filmer.

Varför ska man titta på erotisk film?
– Det kan vara ett sätt att utforska och uttrycka sin sexualitet, men det är såklart viktigt att det är filmer som du mår bra av. Du ska inte titta på något som du inte vill se för att göra en partner glad, till exempel. Men om man tycker om erotisk film så kör på! Välgjord erotisk film stimulerar fantasin och kan stärka den egna sexualiteten.

Som tjej blir man ju inte ofta uppmuntrad att leva ut sin sexualitet och ha nöje av den

Varför har ditt koncept blivit så hyllat?
– Jag gör filmer som bryr sig om det kvinnliga perspektivet, och det tycker många kvinnor och män om att se. Jag vill att de som medverkar i mina filmer ska njuta på riktigt – så att filmerna ger en sexpositiv känsla och får den som tittar att må bra.

Erika har jobbat med erotisk film i mer än tio år.

Vilken av dina filmer tycker du att alla tjejer borde titta på?
– Det beror på vad de gillar. Kvinnor är ju olika, med olika fantasier, drömmar och saker som de tänder på. I mitt projekt XConfessions så ser jag till att filma så mycket olika fantasier från olika människor som möjligt, för att försöka representera många olika berättelser och typer av erotik. Men ett par filmer som jag har hört mycket bra feedback från av många olika typer av kvinnor är ”If the apocalypse comes fuck me”, som är som en erotisk domedagsdröm. Väldigt passionerad och sexig.

Vad vill kvinnor se?
– Det varierar väldigt! Fantasierna som kommer in från kvinnor på vår sajt XConfessions.com är oerhört varierade. Vi får in många fantasier om förbjudna saker, som otrohet eller olika tabun, om att ha sex med en lärare, en chef och så vidare. Det är mycket sånt! Många tycker också om att få bekänna sånt som hänt i verkliga livet. Det är ju anonymt så vi får in många härliga sexhistorier som från verkligheten. Jag tror det är nyttigt att få berätta sånt som känns förbjudet och spännande och att få ta del av andras berättelser också. Speciellt som tjej blir man ju inte ofta uppmuntrad att leva ut sin sexualitet och ha nöje av den – så jag vill att XConfessions ska vara en plats där man verkligen får njuta och ha roligt med sin lust.

Apropå fantasier. Hur vet man om det är läge att förverkliga en fantasi eller inte?
– Oj. Det måste man känna själv. Vissa fantasier är ju så fantastiska för att de är just det, fantasier. I fantasin finns det sällan konsekvenser, man ser bara euforin och tillfredsställelsen. Och vissa fantasier gör sig verkligen bäst om de stannar som fantasi. Att man fantiserar om någonting betyder ju inte alls att det är något som man skulle vilja prova i verkligheten. Så det beror helt på. Men har man en pockade nyfikenhet för en viss grej – ja, då ska man lyssna på sig själv också och ge sig själv utrymme att utforska. Ge dig ut på äventyr, börja smått och känn efter hur det känns!

Foto Erika Lust


Om Erika
Född: 1977 i Stockholm
Bor: Barcelona
Gör: Regissör, författare och filmproducent. Har vunnit flera priser, senast för serien ”Xconfessions”.


Läs också: Så ofta har genomsnittsparet sex – egentligen