Annons
 

Sugen på att lämna din partner? Så skyddar du dina pengar

Känns det bara så skönt att lämna bort allt kring ekonomi? Se upp! Du kan råka riktigt illa ut, om relationen spricker.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Det här är Baaam

Lutar du dig mot andra när det gäller din ekonomi? Sluta med det! Du förstör för dig själv.
– Man måste sätta sig in i sin ekonomi, annars kan man hamna riktigt illa. Och eget ansvar ger frihet, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Annons

Att inte ta hand om din egen ekonomi gör dig beroende av andra. Det kan göra det svårare att lämna dåliga förhållanden. Eller, tänk om du plötsligt står där ensam av någon anledning, utan koll.
– Vi kvinnor har kämpat länge för att stå på egna ben och inte vara beroende av en man. Det gäller att förstå vad ekonomisk frihet är värt – utan den kanske man inte har makt över sitt liv.

(Tips! Läs det här också på samma tema)

Många kvinnor blir till exempel stora förlorare när det kommer till en skilsmässa eller en separation, menar Annika.
– De har tagit ansvar för fel saker. Det vanliga är att tjejen har stått för alla löpande kostnader, som mat och kläder. Medan killen har kunnat spara och köpa kapitalvaror, berättar hon.

– Som sambolagen är kan han ta med sig allt han har och tjejen står där utan något alls. Bara det att tjejen ofta flyttar in i hans lägenhet, och sen betalar avgift och kanske ränta, men inte har någon rätt till den om förhållandet tar slut.

Kate Gabor

Annika Creutzer

Kvinnor hamnar också oftare än män hos kronofogden för att de går i borgen för kärlekens skull.
– Kvinnor vill hjälpa sina killar och skriver på som borgenär. Sen står de kvar och måste betala lånet.

Men även i det lilla ger ekonomikoll en enorm frihet.
– Det handlar också om att inte behöva bli ifrågasatt för vad man handlar. Har du råd att köpa ett par skor så köp ett par skor – ingen ska kunna klaga på dig för det.

Och: det är faktiskt inte så svårt att ha ekonomikoll – det är en myt.
– Gamla könsroller som vi inte har gjort upp med gör att vi fortfarande tror att matte inte är någonting för tjejer. Många kvinnor säger ”det är så svårt”. Men samtidigt klarar man ju av det svåraste, nämligen hushållsekonomin. Så man kan ofta mer än man tror.

Hur ska du då göra för att få koll?
– Fråga tills du förstår. Ingen fråga är för löjlig. Ge dig inte.


Här är 6 saker att ha koll på

1. Vad som gäller kring sambolagen och giftermål
Om du är i ett förhållande, se till att du vet vad som händer om ni skulle gå isär – och med arv. Dela ägande av dyra saker som hus och bil.

2. Din vardagsekonomi

Du bör vet att pengarna räcker. Gör en snabbkoll av kontoutdrag för att se vart slantarna går.

3. Vilka försäkringar du har
Du vill varken ha för mycket skydd eller för lite. En hemförsäkring räcker långt. Tänk på att stå på bilförsäkring och liknande, för din premienivås skull.

4. Om du har räntor och vad de innebär
Avbetalning, lån eller mobilabbonemang? Se till att du vet vad räntan är, och vad totalsumman kommer att bli. Det är nästan alltid billigare att spara ihop först än att betala av allt eftersom.

5. Vad du skriver under
Köpekontrakt, deklarationen, borgensförbindelser – du är ansvarig för det som står på pappret du skriver under, så du måste veta vad det innebär. Annars kan du råka illa ut.

6. Att du sparar

Du vill använda pengarna du kämpat ihop på klokast möjliga sätt så att du får ut mesta möjliga av dem. Kan du spara så kan du förverkliga dina drömmar.

Foto: IBL/Kate Gabor