Annons
 

Trött på din vanliga löprunda? Testa de här heta löptrenderna för extra energi

Från miljövänliga vanor till underjordiska äventyr. Spring in i framtiden med fem heta löpartrender och få en skjuts i träningen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Så blev årets färggladaste lopp – se videon från The Color Run

Din vanliga löprunda är familjär och trygg men även de mest rutinbundna av människor behöver en förändring i sin träningsvardag då och då. Kanske är det hög tid tid att testa miljövänliga skor, kasta färg på loppet eller lyssna på en podd istället för musik under löprundan.

Annons

Mera miljötänk


Adidas tillverkar skor av hundra procent återvunnen plast från haven. Både Reebok och Adidas har sedan länge slutat använda plastpåsar eftersom dessa ofta hamnar just i våra hav. Nike jobbar, liksom Adidas, med flyknit – en överdel som sys med sammanhängande tråd i syfte att minska spill vid tillverkningsprocessen.

Men vi behöver inte köpa nytt för att agera hållbart. Det absolut mest miljövänliga du kan göra som löpare är att använda din utrustning så länge som möjligt. Företagen vill förstås få oss att köpa så många par löparskor som möjligt, vilket medför att många av oss byter ut våra skor långt innan de egentligen är förbrukade. Enligt Runner’s World går det att få ut runt 200 mil av ett par löparskor, så slit på favoriterna.

Runcation

Slå ihop de engelska orden run och vacation och du får runcation – ett toppenkoncept för sociala löpare som gillar att upptäcka nya platser. Välj mellan att åka på egen hand eller med en arrangör. Springtime Travel är en av flera som erbjuder löparresor med lopp eller träning, till exempel tjejresor till New Yorks tjejmil eller vandring och löpning i Davos fantastiska alpmiljö.

Springande seniorer

Ställ dig och spana in publiken på Stockholm marathon eller Göteborgsvarvet och det blir tydligen att löpning är hett långt upp i åldrarna. Våra kära 40-talister älskar löpning och kommer fortsätta pusha gränserna högt upp i åldrarna.

Fusing


Även om vi stressade, moderna själar med popcorn-hjärnor borde ägna oss åt mindfulness i löparspåret så är det ändå lockande att byta ut fågelkvitter och trädkronors sus mot underhållning och kanske även intagande av lite ny kunskap. Att springa och lyssna på en podd är till exempel helt optimalt för dig som lätt blir uttråkad och som vill maximera din tid. Att kombinera en aktivitet med något annat som är belönande kallas för fusing på psykologispråk.

Så om du har svårt att komma igång kan det vara precis vad du behöver – en grym podd, spännande radiodokumentärer eller en ljudbok kan vara det som får dig att längta ut i löparspåret. Här hittar du flera av redaktionens bästa poddtips.

Upplevelselopp

Vanliga fem- och tiokilometerslopp i stadsmiljö eller på landsväg är fortfarande mest populära, enligt Runner’s World. Unga (18-29 år) vill dock ha något mer, utöver prestationen och löpningen, och här kommer upplevelseloppen in i bilden. Allt från underbara The Color Run där du springer fem glada kilometer och får färg kastad på dig till tuffa utmaningar som Höga Kusten Winter Trail genom snötyngda skogar, över berg och längs en isig kust. Ett annat riktigt upplevelselopp är Sthlm Above/Below – sju kilometer på (och under!) Södermalm i Stockholm. Du springer genom övergivna och annars otillgängliga tåg- och transporttunnlar längs Årstaviken och Norra Hammarbyhamnen.

Foto: IBL/Shutterstock