Annons
 

Varför är det alltid fullmåne kring påsk? (Det är mer komplicerat än vi trott)

Påsk – och fullmåne igen? Men hur kommer det sig? Baaam har grottat ned sig i högtidskalendern och funnit ett väldigt krångligt svar.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Påsk är en högtid som man aldrig riktigt vet när den infaller. Ibland är det påsk i slutet av mars – ibland en hel månad senare. Men är det verkligen så? Ja, det är det. Påsken kan infalla mellan den 22 mars och den 25 april och det finns ett skäl till att denna gula högtid flyttar på sig lika mycket som en aerobicsledare på bootcamp.

Annons

Det finns nämligen en regel (puh!). Enligt universitetslektorn Lars Nystedt infaller påsken alltid på första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är dock en regel som inte är så lätt som den låter. För man behöver då invänta vårdagjämningen för att se när nästa fullmåne inträffar – och ärligt talat kanske vi känner för att planera vår Londonweekend med lite längre framförhållning än så. Det insåg som tur är folk redan för flera hundra år sedan också.

Som Lars Nystedt skriver: ”Både fullmåne och vårdagjämning inträffar – inte en hel dag – utan ett visst ögonblick. Antag att det ett visst år blir fullmåne i Rom en lördagskväll strax före midnatt, vilket gör att påsken skall firas dagen därpå som är en söndag. I Jerusalem har lokal tid redan hunnit bli några minuter in på söndag, och det innebär att påsken där inte skall firas förrän nästa söndag, en vecka senare. Om nu alla kristna skall fira påsk samma dag, vem skall då ha tolkningsföreträde – Rom eller Jerusalem?”.


Lösningen blev att bestämma ett datum för vårdagjämningen och man fastslog då, som Caesar bestämt tidigare, att vårdagjämningen inträffar den 21 mars. Oavsett när vårdagjämningen inträffar rent astronomiskt. Det finns ett liknande problem med fullmånen men eftersom jag har läst förklaringen till hur det fungerar ungefär 10 gånger nu, och fortfarande inte känner mig ett dugg klokare, så kan vi nöja oss med att säga att inget riktigt stämmer. Detta eftersom vår kalender är ett väldigt strikt sätt att försöka sammanfoga himlakroppars rörelser och hyllandet av religösa personer.

Känner du dig inte ett dugg klokare? Det behöver du inte vara. Bara kolla i kalendern och lita på att någon för många hundra år sedan tänkt efter och gjort rätt.

Läs mer:
Hayat, 17: ”Jag bär niqab – det här är vad jag möts av varje dag”
5 gånger Stina Wollter lärt oss att man alltid ska vara sig själv
Barnmorskan Ulricas starka uppmaning: ”Vi dömer ingen kvinna som gör abort”

Foto: IBL