Annons
 

27 produkter du (kanske!) inte visste var veganska

Ibland är det inte helt lätt att veta vad som är veganskt när man står stressad i mataffären. Baaam har pratat med Djurens rätt och listat 27 produkter som du kanske inte visste var veganska.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Missa inte! Veganskt lösgodis – 17 sorter du hittar i mataffären

Det blev just lite lättare att vara vegan (eller att äta en vegetarisk kost helt utan animaliska produkter). Baaam har tagit hjälp av Djurens Rätts app Vegokoll för att hitta produkter i mataffären som du kanske inte visste var veganska.
– Appen fungerar så att privatpersoner kan skanna produkter via appen och se om de är veganska. Om de inte finns i registret kan de i stället lägga in dem och då skickas de till oss för granskning innan de dyker upp i appen. Så man ska kunna vara säker på att produkterna i appen är helt veganska, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Annons

Hur tillförlitlig är appen?
– Det är klart att det kan bli fel på grund av den mänskliga faktorn. Så är någon osäker finns en felanmälningsfunktion och då kollar vi extra på den produkten och kontaktar även producenten i fall vi har frågor till dem. Sedan kan företag såklart ändra sina produkter och antingen tillsätta eller ta bort animaliska ämnen och då kan det bli ett tillfälligt fel.

Kan det vara så att användare felaktigt tror att produkter innehåller animaliska ämnen – fastän de inte gör det?
– Ja, absolut. Det finns vissa E-nummer, som E471, som står som att de kan innehålla animaliska ämnen men som i 99,9 procent av fallen inte gör det. Sedan tror många att taurin, som finns i Redbull bland annat, kommer från tjurar men som egentligen är syntetiskt. Godis innehåller också ofta ett rött färgämne som kommer från löss, E120, men många har nu ersatt det med rödbetsextrakt, som är veganskt. Men är man osäker så anmäl produkten så kollar vi på det, säger Peter Nilsson.

Tillsammans med Vegokoll är här 27 produkter som du kanske inte visste var veganska:

28
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs också: Nu öppnar Sveriges första veganska snabbmatskedja