
Vegorecept: Rödbetsburgare med magisk valnötsröra
En god grill behöver inte betyda kött. Den här rödbetsburgaren är helt otrolig och med valnötsröran blir det garanterat en favorit.
Rödbetor gör inte bara den här burgaren snyggare, den blir även väldigt matig. Och kombinationen av rödbetor och valnötter är magisk! Receptet kommer från Mattias Kristianssons bok Vegan BBQ.
Varför inte äta en sockerfri, krämig chokladglass till efterrätt?
För 4 personer behöver du:
Rödbetsburgare
3 rödbetor, ca 400 g
1 vitlöksklyfta
1 dl havregryn
En halvcitron, saften
0,5 dl majsstärkelse
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
salt
svartpeppar
olivolja att pensla med
Valnötsröra
1 dl ajvar
1,5 dl valnötter
1 skiva vitt bröd
2 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
En halv citron, saften
1 tsk rökt paprikapulver
En halv tsk salt
Till servering
4 hamburgerbröd
babyspenat
skivad rödlök
Rödbetsburgare
1. Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan.
2. Riv även vitlöksklyftan fint.
3. Häll ner rivna rödbetor och vitlök i en skål. Blanda ner havregryn, citronsaft och majsstärkelse.
4. Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Låt rinna av.
5. Mosa sönder bönorna med en gaffel och blanda ner i skålen. Krydda med salt och peppar.
6. Pensla med olivolja och lägg på grillen tills de får fint med färg och vackra grillränder.
Valnötsröra
1. Häll ner ajvar, valnötter, brödskiva, olivolja, riven vitlöksklyfta, citronsaft, paprikapulver och salt i en matberedare.
2. Mixa till en hyfsat slät sås.
3. Grilla hamburgerbröden lätt och fyll med rödbetsburgare, valnötsröra, babyspenat och skivad rödlök.

Läs mer
Glutenfri minipizza med aubergine och feta
Rawfood: 4 recept som får dig att älska nyttig mat
Krispiga bananchips – nyttigt snacks för sommarkvällen
Foto Linus Hallgren