Vegorecept: Rödbetsburgare med magisk valnötsröra

En god grill behöver inte betyda kött. Den här rödbetsburgaren är helt otrolig och med valnötsröran blir det garanterat en favorit.

Rödbetor gör inte bara den här burgaren snyggare, den blir även väldigt matig. Och kombinationen av rödbetor och valnötter är magisk! Receptet kommer från Mattias Kristianssons bok Vegan BBQ.

Varför inte äta en sockerfri, krämig chokladglass till efterrätt?

För 4 personer behöver du:
Rödbetsburgare
3 rödbetor, ca 400 g
1 vitlöksklyfta

1 dl havregryn


En halvcitron, saften
0,5 dl majsstärkelse

1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta

salt


svartpeppar


olivolja att pensla med

Valnötsröra
1 dl ajvar


1,5 dl valnötter


1 skiva vitt bröd

2 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta
En halv citron, saften


1 tsk rökt paprikapulver


En halv tsk salt

Till servering

4 hamburgerbröd

babyspenat

skivad rödlök

Rödbetsburgare
1. Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan.
2. Riv även vitlöksklyftan fint.
3. Häll ner rivna rödbetor och vitlök i en skål. Blanda ner havregryn, citronsaft och majsstärkelse.
4. Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Låt rinna av.
5. Mosa sönder bönorna med en gaffel och blanda ner i skålen. Krydda med salt och peppar.
6. Pensla med olivolja och lägg på grillen tills de får fint med färg och vackra grillränder.

Valnötsröra
1. Häll ner ajvar, valnötter, brödskiva, olivolja, riven vitlöksklyfta, citronsaft, paprikapulver och salt i en matberedare.
2. Mixa till en hyfsat slät sås.
3. Grilla hamburgerbröden lätt och fyll med rödbetsburgare, valnötsröra, babyspenat och skivad rödlök.

Det här ljuvliga recept från Mattias Kristianssons senaste bok Vegan BBQ.
Det här ljuvliga recept från Mattias Kristianssons senaste bok Vegan BBQ.

Läs mer
Glutenfri minipizza med aubergine och feta
Rawfood: 4 recept som får dig att älska nyttig mat
Krispiga bananchips – nyttigt snacks för sommarkvällen

Foto Linus Hallgren