Annons
 

Yoga Girl äter sin moderkaka – vad är egentligen poängen med det?

Att tillreda och äta sin moderkaka som Yoga Girl och ett gäng andra kändisar är en växande trend. Effektsökeri eller hälsovinst? Baaam Hälsa tog ett snack med Anki Sundin, en av Sveriges mest kända nutritionister.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Rå, kokad, mixad i smoothies, i grytor, torkad och inkapslad eller fryst. Vi snackar om det här med att äta sin moderkaka. Trenden har kommit och gått genom åren, inte sällan med kändisar som inspirationskällor.

Annons

Kim Kardashian har gjort det. January Jones likaså. Senast i raden av moderkaksätare ser vi yogadrottningen Rachel Bråthén, aka Yoga Girl, som födde sin dotter Lea Luna den 13 mars. ”Mamma ska göra något som kan tyckas vara ganska galet”, säger hon på Insta stories. ”Vi ska torka min moderkaka, en passande aktivitet en söndagsmorgon”.

Tillagningen: Inte helt rå – ångkokad med citron och ingefära

Det finns flera olika traditioner kring hur man tillreder en moderkaka. Rachel berättar att hon ångkokar sin för att sedan krydda den med bland annat citron och ingefära och därefter låta den torka. Hon äter och tillreder moderkakan på ”kinesiskt vis”, vilket innebär att den inte är helt rå. Kakan torkas efter tillagning, varpå den fördelas i små kuber eller kapslar i syfte att kunna ätas som ett dagligt tillskott under en längre tid.

Rachel Bråthén berättar att hon kände en instinkt att äta sin moderkaka.

Experten: ”Det handlar om en trend – vi vill komma nära naturen”

Rachel menar att det finns flera fördelar med att äta sin moderkaka, bland annat ska risken för förlossningsrelaterad depression minska och man sägs få massor av energi. ”Moderkakan är det enda köttet som har sitt ursprung i liv, inte från död. Jag gör det här på ren instinkt”, säger hon.

Faktum är att människor är ett av få däggdjur som inte äter upp sin egen moderkaka efter förlossningen. Men innebär det egentligen några fördelar för människor som har tillgång till näringsrik mat? Anki Sundin, en av Sveriges mest kända nutritionister, är skeptisk.
– I djurvärlden ser vi att honor äter sin moderkaka, det är ett viktigt närings- och energitillskott. Men vi ska vara försiktiga med att dra paralleller till människor som föder under helt andra omständigheter jämfört med till exempel varghonor och giraffer. Utifrån vårt perspektiv skulle jag säga att det verkligen inte är en nödvändighet att äta sin moderkaka, det finns ingenting som säger att vi behöver det, säger Anki Sundin.
– Det handlar snarare om en trend. Vi vill komma närmare naturen och känna oss som moder jord, det bygger på den typen av uppfattning, fortsätter hon.

Anki Sundin, nutritionist, menar att det handlar om trend snarare än behov.

Om du trots allt vill testa har Anki Sundin ett viktigt tips.
– Moderkakan ska hanteras som vilket livsmedel som helst, en förlossning är ju inte en jätteren miljö. I samband med att vi föder exponeras moderkakan för både urin och avföring, det är väldigt viktigt att ta hänsyn till det, avslutar hon.


Foto: Thinkstock, Instagram (yoga_girl)
OBS! Bilden högst upp är ett montage