Annons
 

Allt du behöver veta om IBS – och hur du vet att du inte har det

Alla pratar om IBS. Men vad är det? Och hur vet du om du är drabbad? Vi vände oss till IBS-forskaren Bodil Ohlsson och tog reda på allt du undrat.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Gynekologen om endometrios: ”Smärtan är inget man ska behöva tåla”

Vad är IBS?

– IBS är en störning i mag-tarm-kanalen och ordet i sig är en förkortning av ”irritable bowel syndrome”, överkänslig tarm.

Annons

Vilka är de vanligaste symptomen på IBS?

– Om man har ont i magen, är uppsvälld och är förstoppad eller har diarée – eller både och – kan man misstänka IBS. Men IBS är en diagnos man först kan sätta först efter en noggrann genom gång av symptomen och viss undersökning så man kan vara säker på att besvären inte beror på något annat. Först efter det kan man säga att en person lider av IBS.

Hur vanligt är det att man har IBS?– 10-15 procent av befolkningen har IBS, så det räknas som en folksjukdom. Dessutom är det fler kvinnor än män som har IBS. Man vet inte varför det är så men det kan med hormoner att göra.


Varför får man IBS?

– Vi vet i dag inte vad IBS beror på. Det diskuteras om det har att göra med en rubbad tarmflora men man vet inte än. Det är en viss ärftlighet i sjukdomen men eftersom vi inte vet vilka gener som styr den kan vi inte säga om någon kommer att få det. Vi kan bara se att det är vanligare att man har det om folk i ens släkt har det.

När behöver man söka vård för IBS?

– Man behöver söka vård när man inte kan hantera inte längre kan leva normalt och ens problem stör både jobbet och livet i stort. Man ska inte ha så mycket magbesvär att det påverkar ens jobb och familjeliv. Om man dessutom är över 40 år och får en typ av magbesvär man inte haft tidigare i livet så ska man kolla upp det, för man ska inte ha nya besvär vid den ålder. Är man därtill orolig eller ha cancer i släkten så skadar det inte att göra en utredning.

Vilken vård och behandling finns mot IBS?

– Den behandling som finns går ut på att man riktar in sig på de värsta symptomen och behandlar dem. Så är ens magsmärtor värst ger man smärtstillande, är det förstoppning får man vanliga läkemedel som löser det och så vidare.
Om det inte skulle hjälpa behandlar man med antidepressiva. Detta då det finns ett nervsystem i tarmkanalen, precis som i hjärnan, och antidepressiva kan minska smärtorna.
Skulle besvären fortfarande kvarstå kan man gå över till hypnosbehandling eller KBT. IBS går ju nämligen ut på att tarmen har blivit överkänslig och skickar iväg massor av smärtsignaler till hjärnan fastän inget egentligen är fel. Så med KBT kan man lära hjärnan att blockera de signalerna, bromsa smärtan och vänja av beteendet. Man tränar helt enkelt om hjärnan.

Missa inte: Här är 6 livsmedel som kan göra dig lite smartare (ja, det är sant)


Kan man göra något själv för att underlätta sina IBS-problem?

– Om du motionerar, äter regelbundet och sover bra – helt enkelt har en bra livsstil – så underlättas besvären. Sedan kan det hjälpa att äta så kallad
 FODMAP-kost, kost med lite kolhydrater och sådant tarmen har svårt att bryta ned och som bildar gaser till exempel lök. Den kosten behöver heller inte vara stenhårt hållen, det är jättesvårt, men att tänka på att minska det kan hjälpa. Däremot ska du inte utesluta gluten, då behöver man veta om man är glutenintolerant genom ett blodprov och har du slutat äta gluten innan det så kan man inte ställa diagnosen eftersom antikropparna man mäter sjunkit då. Men kolhydrater kan du testa att dra ned på.

Finns det något som tyder på att man INTE lider av IBS?

– Har du blod i avföringen, har feber, nedsatt aptit eller känner dig sjuk – då är det inte IBS.Hur vet man om det är IBS eller endometrios?

– Det måste man göra en gynekologisk utredning för att veta. Har man kraftiga besvär vid mens och magproblem behöver det utredas så att man får en diagnos – för det är lätt att missta problemen vid endometrios för IBS – de är väldigt lika. Sedan kan en IBS-patient också ha besvär vid mens men då måste man utesluta endometrios innan man får en IBS-diagnos.