
Är det någon vits med kosttillskott eller betalar du bara för att kissa dyrt?
Med anledning av debatten kring Amanda Schulman och Hannah Widells kosttillskott Hers reder vi ut vad som är fluffig marknadsföring och placebo-effekt och vad som är sanning. Till vår hjälp har vi två av Sveriges vassaste nutritionister.
Marknaden är full av preparat som säger sig göra oss piggare och snyggare. Och vi förstår varför. Behovet finns onekligen. Vem önskar sig inte en enkel lösning på tröttheten som smyger sig på under eftermiddagarna? Eller den där känslan av att vilja sova minst två timmar till varje morgon. Och de mörka ringarna.
Men är det möjligt att optimera sin hälsa och sitt humör – eller kan man liksom bara vara frisk, eller inte?
Om du äter en normal kost där du får i dig det du behöver, blir effekten av tillskotten marginell eller obefintlig.
Anki Sundin, nutritionist, förklarar att tillskott har effekt om de innehåller ett näringsämne som du har brist på.
– Eller om det innehåller koffein förstås.
Emanuel Widmark, även han nutritionist, är inne på samma spår.
– Om du äter en normal kost där du får i dig det du behöver, blir effekten av tillskotten marginell eller obefintlig, säger han.
Det går med andra ord inte att köpa ett tillskott och tro att du ska få världens energitopp eller andra sköna fördelar vare sig för utseende eller humör, såvida du inte har en brist.

Läs mer! Därför snackar alla om Hannah och Amandas tillskott
Om du däremot lider av brist på något näringsämne kommer du att märka skillnad, förutsatt att du får i dig rätt tillskott.
– En person som har järnbrist kommer definitivt känna sig boostad av järntillskott. På samma sätt som om en person som ligger på en fruktansvärt onödig fitnessdiet a’ la 1 000 kalorier om dagen och börjar äta ordentligt får mer energi, menar Emanuel.
Brister är vanligare än du kanske trodde.
– Nära hälften av alla kvinnor i Sverige har järnbrist. Även brist på D-vitamin är vanligt, säger Anki.
Men hur vet man om man är i behov av ett tillskott?
– Det enda sättet att ta reda på om du har brist på eller ligger lågt i något näringsvärde, är genom att gå till doktorn och testa, säger Anki Sundin.
Det verkar alltså inte finnas något enskilt, hittills känt, livselixir som gör oss piggare och snyggare förutsatt att vi inte har en brist. Varför upplever då så många att de får vackrare hår och hy eller mer energi av sina piller?
– Placebo-effekten är reell men man ska inte förlita sig på den. När det gäller något oftast harmlöst som kosttillskott är det normalt ingen fara med onödig konsumtion. Men i andra fall, till exempel när det gäller homeopatiska tillskott, finns exempel på när det fått allvarliga konsekvenser där svårt sjuka inte sökt vård och när man försökt bota svåra sjukdomar som cancer med homeopatmedicin, säger Anki Sundin.
Läs mer! Dagens glödheta trendvitaminer – och de vi glömt
Vad händer när vi tar tillskott i onödan? Var tar vitaminerna eller mineralerna vägen?
– Överskottet kissar vi ut eller så följer det med avföringen, säger Anki.
Det blir dyrt kiss eller bajs, med andra ord.
– Det finns en falsk trygghet inneboende i dessa tillskott, att man tror att man fått i sig allt man behöver. Det stämmer inte. Mat innehåller ju så otroligt mycket mer, man får i sig samma ämnen som i tillskotten, men så mycket mer. Man kan inte ersätta med en bra kost med piller, avslutar Anki Sundin.
Foto Thinkstock