Annons
 

Vi borde äta mer älgkött – här är 9 anledningar

Höst är lika med älgjaktstider. Byar fylls av skällande älghundar och morgontidiga jägare. Många tar ledigt från jobbet för att joina när omkring 90 000 älgar ska skjutas i våra skogar. Vad är grejen, egentligen? En sak är i alla fall säker och det är att älgköttet är riktigt hälsosamt.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Älgjakten är en stor kulturhappening och höjdpunkt på sina håll i Sverige. Tycker du mest att det känns som en ganska obskyr hobby? Skjuta oskyldiga djur? Du kan ha en poäng, absolut. Men till skillnad från konventionellt producerat kött har vilt, som älg, flera fördelar. Låt oss checka vad som egentligen är grejen med älgkött.

1. Djuret har med stor sannolikhet haft ett bra liv

Istället för att leva i en stressande miljö på mycket begränsade ytor som djur i köttindustrin ofta gör, så har älgen sprungit vild och fri skogen. Mer naturligt kan det inte bli.

2. Maxat med mineraler och vitaminer

Viltkött innehåller mer mineraler än mycket annat kött, särskilt järn och zink, enligt Svenska Jägareförbundet. Köttet är dessutom ovanligt vitaminrikt. Älgen har betat varierat av gräs, blad, örter, ris och barr, vilket leder till ett högt vitamininnehåll, med mycket vitamin C och E.

Annons

Det är ett näringstätt livsmedel överlag, 100 gram ger cirka 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget av essentiella näringsämnen, enligt Livsmedelsinfo.

Läs också: Har du järnbrist? Här är några typiska tecken

3. Mer miljövänligt

I Köttguiden från WWF får älgkött grönt ljus ur klimatsynpunkt. Motiveringen är bland annat att det inte går åt extra odlingsmark eller foder, vilket gör att växthusgasutsläppen bedöms som små.

Växthusgasutsläpp kopplade till jakt kan visserligen säkert vara betydande, men man kan resonera så att dessa utsläpp snarare hör till själva aktiviteten ”att jaga” än produkten viltkött, skriver WWF.

4. Nyttigt fett

Kött från älg och annat vilt har en låg fetthalt men är, liksom fisk, rikt på nyttiga omega 3-fettsyror, eller fleromättat fett som det också kallas.

5. Det är eko. På riktigt

Viltkött är verkligen ekologiskt och borde matcha varje medveten köttätares drömbild av hur ansvarsfull köttproduktion ska se ut.

6. Lång hållbarhet

Tack vare köttets låga fetthalt håller det längre i frysen än fetare köttslag som nöt och fläsk.

7. Och inget går upp mot en riktigt bra älggryta

Lyx!

8. Eller en tjälknöl

Tusentals norrlänningar kan inte ha fel.

9. Eller älgstek med messmörssås

Och rårörda lingon.

Läs också! Här är världens godaste linsgryta (den är lättlagad också)


Men – för det finns ett men

Och det handlar om bly. Länge har man diskuterat i vilken utsträckning viltkött innehåller spår av de blykulor jägaren använder vid jakten, och om det innebär hälsorisker.

Livsmedelsverket gjorde år 2013, tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, en studie av blyinnehåll i älgkött. SVA:s analyser av bly i älgfärs visade att 18 av 54 undersökta prover innehöll höga halter bly. Resultatet visade att blyfragment framförallt finns i det område där kulan har träffat. Sådant kött används oftast till färs och grytbitar, skriver SVA.

Studien visade att det för de flesta inte innebär någon risk för hälsan att äta färs och grytbitar från vilt en gång i veckan.

Undantaget är barn under sju år och kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Livsmedelsverkets bedömning är att de bör undvika att äta färs och grytbitar från vilt oftare än någon gång per år. Viltkött från delar som inte gränsar till sårkanalen, till exempel stek och filé, går bra att äta så ofta man vill.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt


Foto Thinkstock