Annons
 

Det här kan vara världens godaste linsgryta – och den är lättlagad också

Vad sägs om en värmande, kokosdoftande höstgryta? Den här kommer från läkaren Frida Duells nya hälsobok "Mat, myt, vetenskap". Så ja, den är nyttig också.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läkaren Frida Duell gör upp med ett helt gäng hälsomyter i sin första hälsobok. Hon delar också med sig av tips på hur du, med hjälp av helt vanlig mat, kan göra ditt liv lite hälsosammare och öka förutsättningarna för att hålla dig frisk.

Annons

Den här linsgrytan, full av välgörande kryddor, protein och antioxidanter, blir lätt en favorit och paradrätt som du vill laga om och om igen.

Läs också: Blir barn höga av socker? Läkaren Frida Duell krossar hälsomyterna!

Toppa med kokosflarn och koriander och välj gärna tomater i olika färger.

Kokos- och linscurry med russin

Tips!
Belugalinser passar utmärkt
i grytor eftersom de har en härlig smak och håller ihop bättre än röda och gula linser.

Ingredienser
(4 portioner)

1 dl belugalinser, okokta
1 tsk hel spiskummin, mortlad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 msk färsk gurkmeja, finriven, eller 1 krm torkad gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk flingsalt
1 dl sultanrussin
2 dl vatten
4 dl kokosmjölk
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
1 msk kokosolja

Till servering:
Ris
Mango chutney
Rostade kokosflakes
1 kruka koriander
1 lime, i klyftor

Gör så här:
* Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs hel spiskummin i 1 minut. Tillsätt gul lök och vitlök och fräs ytterligare 2 minuter.

* Tillsätt krossade tomater, ingefära, gurkmeja, chilipulver, ingsalt, linser, sultanrussin och vatten. Låt sjuda 35–40 minuter eller tills linserna är mjuka.

* Rör ner kokosmjölken och körsbärstomaterna. Toppa grytan med rikligt med färsk koriander och rostade kokosflakes eller pistagenötter.

* Servera med ris, mango chutney, rostade kokosflakes, koriander och limeklyftor.

Läs också: Här är tre vegetariska recept  – perfekta att ta med som matlåda


Foto Rickard Rönnerstam