Annons
 

”Jag tycker att det är ganska tråkigt att träna – men jag gör det ändå”

Är du en träningssökare, ständigt på jakt efter något roligare? Har du inte hittat din grej än? Baaams Karin Nordin menar att det är dags att göra upp med myten om att träning alltid är roligt.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

På Instagram ser jag varje dag en ström av fitspo-poster från kvinnor som berättar om sina fantastiska träningsupplevelser. Hur underbart det känns i kropp och själ.

Jag har varit lite avundsjuk på de där kvinnorna. De som alltid längtar till nästa yogaklass eller som kämpar för att lyckas pressa in en gymtimme extra i schemat.

Annons

Och jag trodde att jag också skulle hitta den där träningsformen som kändes ”wow”. Barre, yoga, löpning, styrketräning, crossfit… Jag har testat det mesta. Det kommer ständigt nya träningskoncept, snygga gym och fancy klasser. Visst kan det vara kul med nyheter, men jag kan lätt räkna upp annat som är tusen gånger roligare och minst hundra grejer jag hellre skulle göra.

När jag går till gymmet eller ger mig ut i löparspåret känner jag ofta ett visst motstånd.

Jag är liksom inte så lättroad att jag går igång på att hänga i en yogagunga från taket eller att cykla medan en instruktör ”peppar” mig. Då dricker jag hellre vin med en kompis, kollar på en tv-serie eller äter pasta.

När jag går till gymmet eller ger mig ut i löparspåret så känner jag ofta ett visst motstånd. Men ju oftare jag tränar, desto mindre blir motståndet. Och tack vare de resultat jag får så är det, trots tråkighetsfaktorn, ganska lätt att få det gjort numera.

För en sak är säker, vi behöver röra på oss. Stillasittande är enligt forskare från bland annat Karolinska Institutet ungefär lika farligt som rökning och en bidragande orsak till flera allvarliga sjukdomar. Det går liksom inte att blunda för.

Träningssökaren är en väldigt vanlig typ. Det kunde lika gärna varit jag.

Ett stående tips till alla som har svårt med motivationen är att testa nya saker, att ”prova sig fram” som det heter. Chansen finns att du hittar din grej, det där som du verkligen fastnar för.

Kanske upptäcker du att du älskar barre och sedan missar du aldrig ett träningstillfälle igen.

Eller så blir det inte så.

För risken är stor att det där perfekta klicket du söker uteblir. Så du testar vidare och blir en träningssökare, tills du tröttnar och slutar. Träningssökaren är en väldigt vanlig typ. Standardfrasen är ”Åh, jag vill så gärna börja träna… Men jag har inte hittat min grej”.

Jag har försonats med tanken på att träning är en del av mitt liv, trots att euforin uteblir.

Sanningen är att ”din grej” som känns så där magisk och speciell, kanske inte finns. Det är lite som min mamma sa till mig när jag var liten: ”Man kan inte ha kul jämt”. Jag har ägnat mycket tid åt att motbevisa det påståendet, och jag har ofta lyckats. Men jag gick bet när det kommer till träning.

Det är helt enkelt inte särskilt kul och jag har försonats med tanken på att det är en del av mitt liv, trots att euforin allt som oftast uteblir.

Så jag springer och går till gymmet ändå, bara för att jag vet att jag mår väldigt bra av det. Så pass bra att det nästan kan kallas kul ibland. Om inte annat när jag kommer hem och kraschar framför favoritserien med en stor middag och en alldeles speciell, behaglig känsla i hela kroppen.

Till dig som också tycker att det är trist att träna, som inte hittat din grej  – gör det ändå. Det är alltid värt det.


Läs också!
Mealprep och rumpbilder – här är fitnesstrenderna vi tröttnat på


Foto Instagram