Annons
 

Emma simmar som sjöjungfru: ”Jag har alltid varit fascinerad av sagoväsen”

De utövar en högst ovanlig men magisk träningsform – sjöjungfrusim. Emma Olsson är en av grundarna av "Mermaids of Jönköping" och hoppar i poolen med fenor på fötterna.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Så håller du formen i sommar – 8 roliga sätt att träna utan att hänga på gymmet

Har du ända sedan barnsben suckat längtansfullt varje gång du ser Ariel simma runt i ”Lilla sjöjungfrun”? Fem tjejer från Jönköping gjorde drömmen till verklighet. Sedan drygt ett år tillbaka är de medlemmar i Mermaids of Jönköping och träffas regelbundet och simmar med lösfenor.

Annons

– Jag och några kompisar köpte våra fenor och ville ha ett forum där vi kunde bestämma simträffar. Gruppen började växa och vi insåg att det fanns ett stort intresse. Vi fick förfrågningar från folk som ville prova på och ordna barnkalas, säger Emma Olsson, en av gruppens fem grundare.

Hennes intresse för sjöjungfrur har funnits länge och hon kollade på sjöjungfruvideos på Youtube i flera år innan hon förra sommaren köpte sin första fena.
– Jag har alltid varit fascinerad av fantasy och sagoväsen. Sjöjungfrur har alltid legat mig extra varmt om hjärtat eftersom jag gillar att vara i vattnet och både dyker och snorklar, säger hon.


Läs mer: 15 kvinnor som visar att alla kroppar är strandkroppar

Sjösjungfrusimmet, eller ”mermaiding” som det kallas på engelska, är ett simsätt som fortfarande litet i Sverige men stort i andra delar av världen. I bland annat USA, Kanada, Tyskland och Australien finns så kallade sjöjungfruskolor dedikerade till att lära ut sjöjungfrusim.

– Det finns ett stort event i USA som heter ”Mermaid Mania” som hålls en gång om året. Dit kan man åka och träffa sjöjungfrur från hela världen, det är lite av en dröm att få åka dit.

Emma beskriver tekniken som samma som vid fjärilsim men utan handrörelsen. Den speciella tekniken kan vara svår att lära sig, särskilt med fenan som håller ihop fötterna.

– Du börjar rörelsen med bröstkorgen så det blir som en våg genom kroppen. Sen har man en fena på sig så det blir lite roligare. Det ger väldigt bra träning för bål och ben, säger hon.


Själva fenan går att sy själv men de flesta i Mermaids of Jönköping väljer att köpa de från olika fentillverkare och sedan dekorera de själva. Sjöjungfrusimmet används i huvudsak som motionsform och till evenemang och är, såvitt Emma vet, inget man tävlar i. Just event och träning är en del av deras verksamhet. De har samarbeten med ett lokalt gym och ordnar regelbundet aktiviteter för möhippor och barnkalas.

Att simma runt med en fena gör att många stannar till och höjer på ögonbrynen, men reaktionerna har varit överväldigande positiva.
– Många blir glada, framför allt barn. De rycker i föräldrarnas armar, pekar och säger ”kolla, sjöjungfrur!”.

Foto: Mermaids of Jönköping, Evelina Eklund Hassel