14 saker som vore HELT annorlunda om män födde barn

14 saker som vore HELT annorlunda om män födde barn

Kräkpåsar på bussar, tv-spel på BB och barnmorskor i Let’s Dance – om män födde barn skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Spana in!

2015 dör ett barn i Sverige till följd av platsbrist i förlossningsvården. 2017 är bilförlossningar ett faktum. Pernilla Alexandersson upptäckte att det fanns mycket att bli förbannad på under sin graviditet, vilket resulterade i nya boken ”Gravidilska”.

– Jag var arg på allt från dålig information till att kvinnor och barn skadas under förlossningen – här i Sverige. Är jag bortskämd när jag börjar drömma om alla fantastiska innovationer vi skulle kunna komma på om vi höjde ribban och var intresserade av vilka behov gravida har? säger hon.


Så här hade det varit om män födde barn, enligt Pernilla:

”Gravidledighet” hade varit stort, och skulle innebära privilegier som billigare biobiljetter, rabatt på taxi och subventionerad gravidyoga (inte bara barnsaker).

Läs också:
Karin blev ätstörd under graviditeten: ”Jag hade viktkurvorna sparade i telefonen”

Det skulle finnas gravidmärkt mat på alla kiosker och caféer. De som inte kunde garantera säkerheten utifrån rådande rekommendationer skulle konkurreras ut.

Gravidhälsa hade varit valets hetaste fråga, näst efter en högkvalitativ förskola.

Läs mer: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

Gravida skulle själva kunna logga in hemifrån och kolla sitt blodtryck och järnvärde när oron kröp på vid kvällningen.

Foglossningar skulle ha sin egen tv-show där smärtan skulle skrattas rakt i ansiktet, kollektivt och med härlig självdistans.

Det hade funnits ett begripligt ord för varje förlossningsskada så att det gick att prata om dem sinsemellan och med läkare.

Gravid- och förlossningsrelaterade ord skulle inte ha hetat ”slempropp” eller ”värkar” utan något mer festligt, som ”champangekork” och ”surfingvågor”.

”Aftonbladet barnvagn” skulle komma som bilaga en gång i veckan. Barnvagnar skulle byggas i titan och vara fjäderlätta att bära upp för trappor. På sajter skulle man kunna sätta ihop sin egen efter önskemål och behov: tyg, ekrar, hjul och handtag.

Ett par gånger per år skulle TV avbryta ordinarie sändningar till förmån för livesändningar direkt från de internationella babyhyllningarna.

BB hade varit varje samhälles stora stolthet och med fördel kombinerats med SPA. Förlossningsavdelningar skulle haft väntrum för latentfasen, likt trendiga IT-företags spelrum med tv-spel, projektorer, goda smörgåsar och finkaffe.

Det hade funnits kräkpåsar på alla bussar.

Efter en lyckad förlossning skulle alla inblandade dra runt på stan och tuta och skrika ut sin glädje och lycka.

I skolorna skulle alla lära sig grundkunskap om förlossning och graviditet. I film och kultur skulle det krylla av nyanserade och intressanta förlossningsskildringar.

Barnmorskor skulle vara ett välbetalt högstatusyrke och de mest kända skulle vi se i Let’s dance och På spåret.

Foto: IBL