5 knep för en perfekt smoothiebowl (som är värd att instagramma)

Det ser ju så lätt ut. På Instagram. Och egentligen är det superenkelt, bara du känner till dessa fem enkla regler och knep. Här får du en masterclass som tar bowlens smak och utseende till en högre nivå!

1. Använd ingredienser i ungefär samma färg

Bowlsen på Insta är fina och färgsparkande, medan dina ser ut typ som lera. Känner du igen det? Om du blandar flera olika färger är risken stor att allt slutar med en färgmässigt rätt trist produkt – hur härliga frukterna och bären än ser ut var för sig.

Bestäm dig för vilken färg du vill ha på din bowl. Vill du att den ska bli så där härligt gul? Mixa mango och banan med en dos gurkmeja för en hälsosam färgsättare som tar både smak och look till en högre nivå.

Eller strunta bara i hur din smoothie ser ut och låt den vara ful. Det nya är faktiskt smoothies gjorda på så kallad fulfrukt, funktionsduglig frukt som vanligen kasseras bara för att den inte är vacker att se på. Det är insidan som räknas, eller hur?

2. Fixa rätt konsistens – så här

Du vill inte att toppingen ska sjunka till botten. Tricket är att göra en tjock bas som hindrar bären och fruktbitarna från att försvinna under ytan. Använd ingredienser som ger en fyllig glasskonsistens – frusen mango och banan är perfekt. Avokado ger också en krämig, tjock textur. Späd inte ut med för mycket vätska, använd ungefär hälften så mycket som när du gör en vanlig smoothie.

Att använda dig av ett begränsat antal färger på råvarorna är tricket.

3. Fyll på med fett

Smoothies är rika på vitaminer och fiber men ofta fattiga på fett. Väg upp genom att använda ingredienser som tillför hälsosamma fettsyror, som till exempel grekisk yoghurt och avokado, för en mättande frukost- eller lunchbowl. Frön som till exempel solros- och pumpakärnor är också rika på bra fett och dessutom innehåller de en hel del protein, vilket smoothies ofta också saknar.

4. Nice and slow…

Häll sakta ner basen i en skål och sprid ut den med en sked tills den täcker botten och ligger jämnt och fint. Nu har du en perfekt bas för din topping!

Vill du göra din egen unicorn latte? Här är receptet!

5. Välj näringsrik (och snygg) topping

Utgå från basen när du väljer den dominerande toppingen. Om basen är baserad på banan och mango passar det bra med banan och/eller mango som topping. Om den är baserad på en mix av frysta bär – toppa med frysta bär. Kör du en grön smoothiebas med ett innehåll bestående av bland annat kiwi, matcha med snygga kiwibitar.

Läs mer! Massor av goda recept på bowls, smoothies och hälsomat


Foto Thinkstock