7 tips för att lättare slappna av på semestern

Semestern är på ingång. Gör det bästa av den! Baaam ger dig tipsen för hur du ska koppla av – på riktigt!

Är det snart dags för ledighet? Börja din mentala semester redan nu. Även om du skulle ha mycket kvar på din to do-list innan dess är det ändå värdefullt att försöka ta en stund för att visualisera den där drinken, stranden eller vad det nu än må vara som du har framför dig. Gör du det nu? Bra! Här kommer tipsen för hur du kan koppla av under ledigheten:

1. Undvik att kolla din jobbmejl

Det är väldigt uttröttande för både kroppen och själen att ständigt vara uppdaterad, och på semestern behöver du faktiskt inte vara det. Tillåt dig att våga vägra din jobbmejl.

2. Och dra ner på sociala medier

Alla härliga poolhäng, solbrända selfies, drinkar och sommarkvällar som ska dokumenteras – vi veeet, vi vill ju göra det! Och det är klart att du ska, men gör det med måtta. Sociala medier kan stundvis bli lite övermäktigt. Allt behöver faktiskt inte dokumenteras. Testa att lägga ner telefonen då och då.

Relaterat: Superwoman-syndromet – perfekta, duktiga – och utbrända

3. Planera inte in för mycket

Är du en väldigt aktiv och ständigt planerande person på jobbet? Planera inte in för mycket på ledigheten. Det är oftast mycket man vill hinna med, men låt det komma naturligt. Öva på att göra ingenting! Typ ligga på stranden hela dagen eller sträckkolla på serier. Det är de där lata, oplanerade dagarna som får dig att koppla av på riktigt.

semester


Bildkälla

4. Ta tid för att tänka och reflektera över saker

Visst är det lättare sagt än gjort, men nu har du tid för att bara vara. Och det är just när man får tid för att tänka och reflektera över saker som de där briljanta idéerna kommer. När du är är spänd och överspeedad kan du lätt blockera allt det där.

5. Gör bara saker som du känner för

Ställ inga krav för din ledighet. På jobbet är en to do-list super, på semestern not so much. Det kan bara göra dig stressad, och det är ju det sista du vill vara när du är ledig.

6. Träna

Vi vet redan att träning är bra för kroppen, och reducerar stress. Är du inget träningsfreak kanske du ändå kan få in några aktiva grejer på semestern. Som en långpromenad en ljummen sommarkväll eller en simtur. Gör det som du mår bra av.

7. Lyssna på avkopplande musik

Självklart ska du peppa järnet inför alla kommande fester, festivaler och annat awesome som du kanske har inplanerat på semestern. Men glöm inte att varva ner med något aningen lugnare emellanåt, särskilt i början av semestern. Det får dig att komma ner i ett mer avslappnat semester-mood.

Läs även:
11 tidiga tecken påa tt du riskerar att bli utbränd
36 anledningar att älska livet som singel
Sju (smarta!) anledningar till att ta ett glas vin ikväll

Foto: IBL

Titta på fler klipp från FRIDA: