”Bara helt uppe i tomtemössan” – Agnes Wold krossar 8 vanliga gravidmyter

”Bara helt uppe i tomtemössan” – Agnes Wold krossar 8 vanliga gravidmyter

Rådet att helt avstå alkohol som gravid har inget stöd från forskningen, det säger professorn Agnes Wold. Här avlivar hon flera vanliga myter kring graviditet som stressar helt i onödan.

Överläkaren och professorn Agnes Wold går tillsammans med läkaren Cecilia Chrapkowska till storms mot flera vanliga myter i boken ”Praktika för blivande föräldrar”, som kom nyligen kom ut.


Vi lät Agnes Wold avfärda 8 gravidmyter:

”Du måste sluta dricka alkohol”

– Spritmissbrukande mammor får ofta skadade barn, det vet vi. Men frågan är vad ett glas vin då och då gör. Det finns ganska många studier som visar att man inte ser några negativa effekter av några glas vin i veckan. Förutsatt att man inte dricker för många glas åt gången. En studie ser dock en ökad risk för tidiga missfall.

Läs mer om det här: Agnes Wold: ”Några glas alkohol är inte farligt för fostret – det är bara moralism”

”Att vara gravid är härligt – nu ska du vara harmonisk och lycklig”

– För vissa kanske, men graviditet och tiden efter förlossning är en riskperiod för depression, ångest och tvångstankar. Det är en biologisk drift att skaffa barn men det betyder inte att det är underbart. Jag har svårt att läsa dessa förljugna, äckliga och daltande beskrivningar av ett ganska tungt och ofta jobbigt tillstånd. Det är att förringa kvinnors prestation. Den tonen finns inte i vår bok, det kan jag garantera.

”Det är farligt att äta….”

– Livsmedelsverket har listor på vad som är farligt, olika fiskar och sådant som kan innehålla listeria. De har fått till effekt att många gravida kvinnor är skräckslagna och inte vågar äta fisk alls och håller på och kokar osten. Det är inte bra, för man riskerar att få en ensidig kost. Riskerna är mycket små, men man får själv värdera dem.

Läs även: Gravida kan visst äta rå lax – nu uppdateras mammasushin

”Skaffa bara träleksaker, begagnade madrasser och lakan – plast är farligt”

– En metaanalys som går igenom alla studier som gjorts visar att teorin om att plaster stör människans hormoner är fel. Plast ger inte cancer, astma eller allergi. Trä innehåller säkert hundra gånger farligare ämnen. Plastskräcken i dagens Sverige, den är bara helt uppe i tomtemössan.

Läs mer hos Supermiljöbloggen, som skrivit mer utförligt om den här frågan.

”Om du ändå köper plast – se till att tvätta och vädra ur ordentligt!”

– I en nyköpt bil stinker det plast. Jag har inte hört någon säga till män att de måste vädra ur sin nya bil i ett år innan de låter bebisen åka i den.

Läs också: Svenska forskare: 4 saker du kan göra för att rädda klimatet – idag


”Smörj magen för att undvika bristningar”

– Otroligt dumt. Naturligtvis kan ämnen inte tas upp genom huden och påverka muskler och vävnader.

”Under graviditeten ska du se till att njuta och ta det lugnt”

– Nej, nu ska du styra upp exakt hur du vill ha de närmaste 18 åren. Se till att ni har bra försörjning, använd tiden till att vidareutbilda dig. Och planera föräldraledigheten. Se till att ni delar rättvist och att ni bestämmer exakt hur ni ska göra det innan barnet föds. Det är det viktigaste, inte att läsa sagor för magen.

Läs mer: Författaren Pernilla: Här är det jag önskar jag fått veta när jag var gravid

”Du måste se till ha det riktigt städat hemma – annars kan din bebis bli sjuk”

– Nej, bakterier sprids inte via damm.