Checklista – 6 tips för en snorfri höst

Årstiden av förkylningar och snoriga näsor är här. Följ Baaams checklista för att hålla bacillerna borta.

Läs mer: 4 saker alla borde veta om förkylningar

En rinnig näsa och dunkande huvudvärk brukar komma som ett brev på posten under höstmånaderna. Följ Baaams checklista för att förebygga förkylningar och hålla bacillerna borta.

Håll avståndet

Stanna hemma om du är sjuk, håll dig på avstånd i kollektivtrafiken och skaka inte hand med en förkyld person.

Zzz

Sov minst 7-8 timmar per natt, särskilt nu i sjukdomstider. Försök att varva ner då kronisk stress påverkar ditt immunförsvar negativt.

– Stress är inte farligt om det kommer i små doser, inte ens om det handlar om hög stress. Men att gå och känna sig orolig och stressad över lång tid är inte bra för immunförsvarets kapacitet. Sömmen är också superviktig. Om du ständigt vaknar trött och inte får känna dig utvilad minst fem dagar i veckan kan du heller inte förvänta dig att ditt immunförsvar ska vara på topp, säger nutritionisten Emanuel Widmark.

Ät grönt och nyttigt

Självklart kan man unna sig pizza eller en godis men för mycket av det goda blir negativt för immunförsvaret. Emanuels tips är att frossa extra mycket i fisk, grönsaker, mjölkprodukter, nötter och bönor.

Tvätta händerna

Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, före matlagning samt före och efter jobbet/skolan. Undvik att peta i ögon, näsa och mun.

Lyssna på kroppen

Är du trött? Vila. Är du hungrig? Ät. Lyssna på kroppens signaler.

Motionera

Att röra på sig stärker både immunförsvaret och får igång din hjärna.

Foto: IBL/Shutterstock

Källa: Vårdguiden, Emanuel Widmark