Därför ska du inte dricka limedrinkar i solen

Se upp med margaritan i solen – det kan leda till utslag och blåsor på huden. Så känner du igen och behandlar hudsjukdomen.
2:03

Efter reklamen: Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"

(2:03)

Det kan bli ett tufft 2021 för den som är allergisk mot pollen – här förklarar Agneta Ekebom på Naturhistoriska riksmuseet varför.

Läs mer: Bränt dig i solen? Så lindrar du enklast och snabbast

På en varm, solig dag är det mycket möjligt att du blir sugen på en svalkande drink på balkongen. Men visste du att det finns anledning att undvika just drinkar som innehåller lime och citron?

Om du till exempel skulle spilla lite lime- eller citronjuice på huden, samtidigt som du sitter i solen, finns risken att drabbas av blåsbildning eller hudirritationer. Det är en hudsjukdom som kallas phytophotodermatitis och kan orsaka svår klåda och smärta, något som SVT tidigare har skrivit om. Kombinationen av fruktsaft och solljus får huden att reagera, ofta handlar det om citrusfrukter eller selleri.

Foto: Katykidk via Wikipedia Commons

Hur många som drabbas av sjukdomen är svårt att säga då många inte söker sjukvård utan väntar till skadan läker av sig själv.

– Det är trots allt en lindrig sjukdom, och även om det kan vara ilsket smärtsamt att drabbas så läker den alltid, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud SU till SVT.

Hans råd till dig som fått lite limesaft på dig i solen är att skölja med vatten och kontakta en läkare om symptomen inte gått över på en vecka.

– Phytophotodermatitisen kan ge en viss pigmentering efteråt, vilket är vanligt vid den här typen av hudreaktioner. Men som sagt, den är helt ofarlig, säger Mikael.

Foto: Dragan Marjanovic via Wikipedia Commons, IBL/Shutterstock