Vem har sagt att nyårsmaten prompt måste bestå av kött och potatis? Varför inte bryta upp med lite asiatisk och vegetarisk mat som en fräsch start på nya året? Vi har redan fixat menyn åt dig! Alla maträtter är beräknade till ungefär 4 personer.
Förrätt: Bánh mì-mackor
Ingredienser
Huvudingredienser
400 gram tofu
Baguetter, skurna i mindre bitar
Majonäs
Färsk koriander
Sriracha
Syrade grönsaker
Tunna, tändsticksformade stavar av morötter, rättika och gurka
Några jalapeños
Lika delar vitvinsvinäger och risvinsvinäger
En nypa socker
En nypa salt
Marinad till tofun
En matsked olivolja
Två matskedar soja
Juice från en halv lime och lite limeskal
En vitlöksklyfta
Lite riven ingefära
Färskmalen peppar
Instruktioner
Börja med de syrade grönsakerna. Skär alla grönsaker i tändstickstunna stavar och lägg i en glasburk tillsammans med lite jalapeños och lika delar vitvinsvinäger och risvinsvinäger tills de täcks. Ha även i lite socker och salt – rör runt. Om vinägern inte räcker så ha i lite vatten för att dryga ut det. Grönsakerna bör stå minst en timme men kan göras upp till en vecka i förväg.
På nyårsafton är det dags att ta tag i tofun. Skär den i centimeterstora skivor och lägg på en handduk för att dra ut vattnet. Blanda sedan ihop marinaden och lägg tofun i en grund stekpanna och häll marinaden över. Vänd runt tofun så den täcks och låt den marineras i 15 minuter utan värme. Värm sedan upp en panna, ha i lite olivolja och börja stek tofun men se till att bitarna har luft mellan sig. Låt det värmas ett par minuter per sida tills de är gyllene och lite karamelliserade i kanterna. Ha eventuellt på lite salt och peppar när du tar av dem från värmen.
Då är det dags att sätta ihop mackorna! Ha först på lite majonäs, lägg på tofun och de picklade grönsakerna och avsluta med att toppa med koriander och sriracha.
Läs också: 17 glammiga accessoarer och skor till nyårsfesten
Huvudrätt: Vietnamesiska sommarrullar
Ingredienser
Huvudingredienser
1 eller 2 paket vietnamesiska rispapper (finns i de flesta affärer)
1 paket glasnudlar
1 stort paket quornbitar
1 paket böngroddar
2 morötter, i stavar
0,5 gurka, i stavar
4-6 salladslökar, hackad
Avokado, i bitar
Dippsåser
2 msk soja
2 msk risvinsvinäger
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 chili
(2 msk jordnötter)
och/eller
1/2 dl hoisinsås
1/2 dl jordnötter
0,5 msk fisksås
0,5 msk vatten
lite limesaft
och/eller
saft från 1 pressad lime
3 msk fisksås
1 msk socker
1 vitlöksklyfta
1 msk ingefära
0,5 röd chili
Instruktioner
Blanda ihop den eller de såser du vill ha. Börja sedan med att skära alla grönsaker och steka quornbitarna. Allting läggs upp i små skålar som dukas fram på bordet. Ställ sedan fram en skål med varmt vatten och rispappren. När det är dags tar varje person bara ett rispapper, doppar i vattnet tills det bli mjukt och fyller sedan det med de ingredienser man vill ha. Därefter rullas pappret ihop. Det kan vara lite svårt att få till snygga rullar men strunta i det. Doppa sedan rullen i lite sås eller, om ni är många, häll i lite sås i rullen innan du rullar ihop den så blir det lättare för alla.
Läs också: Hårinspo: Vackra frisyrer till nyårsfesten
Efterrätt: Stekt ananas med kokos och mynta
Ingredienser
1 ananas
1/2 dl kokosflingor
50 gram smör
3 msk råsocker
saften från 1 pressad lime
1 myntakruka
1/2 l vaniljglass
Instruktioner
Börja med att rosta kokosflingorna lite lätt i en torr stekpanna tills dess att de fått färg. Skala ananasen och skär i klyftor och ta bort det hårda i mitten. Stek sedan ananasen i smöret, strö över råsocker och låt det smälta in i frukten. Pressa därefter limen över och låt det svalna lite. Servera med lite mer kokos, mynta och en klick vaniljglass.
Läs mer:
3 bubbliga drinkar som gör nyårsafton extra lyxig
17 partyplagg till nyår – som inte är klänningar
11 nyårslöften du borde ge dig själv i år
Bildkälla: IBL