Baaam testar fitbit premium

Varför ska man ha ett aktivitetsarmband? Baaam har testat Fitbit Charge 5

Det finns smarta klockor, pulsklockor och aktivitetsarmband. Men vad skiljer dem åt och är de värda ett köp? Baaam har testat nya Fitbit Charge 5 och här är vår recension.
TV: Se 5 snackisar från veckan som gått
1:48

Efter reklamen: TV: Se 5 snackisar från veckan som gått

(1:48)

Slå på ljud

En klocka som räknar steg, håller koll på pulsen och trackar träning – vad ska det vara bra för? Ja, just det tänkte vi reda ut i den här recensionen! Så häng med!

Fakta om Fitbit Charge 5

Pris (cirka): 1800 kronor
Specifikationer:

 • Inbyggd GPS
 • Pulsmätning dygnet runt
 • Registrering av lätt-, djup- och REM-sömn
 • Samtals-, meddelande- och appaviseringar
 • Upp till 7 dagars batteritid (5 timmar om GPS används)
 • Vattentät ned till 50 meters djup
 • Andning- och mindfulnessövningar
 • Spotify inbyggt (men funkar bara om mobilen är nära)
 • Fitbit Pay – betala med armbandet
 • Trackar mens- och kvinnohälsa
 • Det finns flera olika armband att byta till, från sportiga och luftiga till läder.
 • Med klockan följer 6 månaders gratis provmedlemskap till Fitbit Premium. Det ger tillgång till mer personliga hälsoinformation och guidade träningspass. Efter provtiden kan du välja att avsluta medlemsskapet utan att betala eller gå över på en betalmodell för ungefär 100 kronor/månad.

Smartklocka, pulsklocka eller aktivitetsarmband – vad är skillnaden?

Kärt barn har många namn... Nej, skämt åsido. Här finns skillnader!

En smartklocka är en mer avancerad produkt som därtill kan ha e-sim och fungera som telefon, podd- och musikspelare och sms-mottagare helt på egen hand. Det är som en liten mobil i klockformat, kan man säga. Vill du veta mer om smartklockor har vi testat en från Samsung här om året – läs recensionen här!

En pulsklocka är mer gamla skolans produkt helt fokuserad på att mäta puls vid träning. Om du gått på vissa träningspass där man får en pulsmätare runt bröstkorgen vet du vad vi talar om. Det är en enklare och billigare produkt.

Och ett aktivitetsarmband är ett mellanting mellan en smartklocka och en pulsklocka. Den är ofta lättare och mindre än en smartklocka och har något färre funktioner, men också smartare än en pulsklocka. Den kan inte sällan ta emot notifikationer men funkar inte på egen hand som en smartklocka kan göra, utan behöver närheten till telefonen. Däremot går den ofta att använda vid träning utan telefonen, men behöver sedan synka med den till en inbyggd app eller motsvarande.


Baaam recenserar Fitbit Charge 5

Så, hur fungerar en Fitbit Charge 5 i vardagen? Vad kan ett aktivitetsarmband ge för fördelar och bör man skaffa ett? Vi har testat och här kommer vår recension.

Så har vi gjort testet

För att ge Fitbit en ordentlig recension så har en av redaktionens medlemmar testat aktivitetsarmbandet under lång tid.

Nathalie tränar redan i dag regelbundet varje vecka och vill se om ett aktivitetsarmband kan tillföra något mer till träningen. Ger det mer motivation? Mer pepp under själva passen? Och kan man hitta nya sätt att träna tack vare aktivitetsarmbandet? Nathalie tycker dock att hon i vardagen är väldigt stillasittande och skulle behöva få in mer rörelse utöver träningspassen. Så här är hennes recension!

Första intrycket av Fitbit Charge 5

Jag har aldrig hållit i en Fitbit förut men den känns lite tyngre och lyxigare än jag hade trott. Metallen runt skärmen är kall och gummiarmbandet som ska gå runt handleden känns stabilt och inte så mjukt som jag föreställt mig. Man uppmanas direkt av förpackningen att ladda ned appen och det går smidigt att koppla upp sig mot armbandet.

När jag däremot försöker byta till ett annat utseende på klockan så går det inte. Det står bara och laddar och inget händer. Jag får starta om appen och vänta för att det till slut ska gå igenom. Kan vara någon tidig bugg.

Över veckorna har jag vid flera tillfällen svårt att få armbandet att synka med appen. Det är helt sjukt irriterande och jag förstår inte varför det inte funkar. Det gör att det roliga med armbandet, som är att kolla på morgonen hur ens sömn varit eller hur passet man just gjorde blev, lite faller bort. Istället sitter jag och uppdaterar i appen utan att något händer. I alla fall trillar dock informationen in några timmar senare, men det glappet stör mig och gör mig lite mindre motiverad att ha bandet på.

Att träna med Fitbit Charge 5

Jag tränar thaiboxning så ett måste för mig när det kommer till träningsarmband är att det ska få plats under mina boxningslindor och boxningshandskar utan att vara obekvämt eller kännas knöligt. Då kommer jag ta av det direkt. Med tanke på att själva klockhuvudet på armbandet är lite tjockare än andra jag sett så trodde jag att det skulle kännas störande – men tji fick jag! Jag glömmer snabbt bort att den ens finns där och kan träna helt obehindrat hela passet.

Jag struntar också i att välja ett träningspass på klockan, för fanns inte något som riktigt motsvarade min träning, men det gör inget för Fitbit lyckas logga mitt pass helt perfekt av sig själv. Jag behöver alltså inte tänka på att starta och stänga av träning, det känns smidigt!

Logga träningspass automatiskt Fitbit Charge 5

Så här ser en del av rapporten ut efter ett träningspass som loggas automatiskt.

Hur bra är Fitbit Premium?

Med armbandet följer 6 månader gratis provmedlemskap på Fitbit Premium. Det ska ge extra hälsoinsikter och dessutom tillgång till guidade träningspass.

Vid första anblick finns det väldigt många olika träningspass att välja bland – men snabbt stöter jag på patrull. Det går inte att söka upp enskilda pass utan du måste skrolla fram till dem. Först tänker jag att det bara är jag som inte hittat rätt, men efter att ha sökt runt på nätet verkar detta ha varit ett problem länge. Så jag som ville kolla upp ett enkelt intervallpass genom att söka på det måste bläddra igenom alla träningspass för att hitta vad jag söker. Man kan stjärnmarkera pass för att spara dem, men det hade varit otroligt mycket enklare att bara få söka fram dem. Dessutom står det inte specifikationer på vad passen innebär rent konkret. 20 minuter intervallöpning säger mig inte mycket. Är det tabataupplägg? Ingår uppvärmning? Jag hade velat ha mycket mer information här.

Jag testar till slut att springa ett intervallpass. Det tog mig dock 10 minuter att hitta till själva sidan där man väljer bland olika träningar, till sist gick det men jag kan inte för mitt liv berätta hur jag hittade det. Det är något med gränssnittet som är lite förvirrande?

Det hade också varit fint om det gick att koppla hörlurarna direkt till armbandet via bluetooth och slippa ta med mobilen ut, särskilt när hela passet är via klockan. Jaja, passet startar och berättar kort att jag kommer få guidning under hela passet och att det börjar med 2 minuters jogg. Bra! Fortfarande ingen info om passets upplägg. Mindre bra!

Fitbit Charge 5 recension Fitbit Premium intervallpass

Det saknas en hel del info om passet innan man väljer det – och passet visade sig inte loggas rätt. Men bra effekt blev det oavsett!

Sedan inser jag något märkligt – det är ingen musik alls? Mellan guidningen som sker är det helt tyst. Hade varit perfekt om jag hade kunnat slå på en spellista på Spotify och att guidningen sänker musiken och berättar vad som händer. Rösten berättar heller inte hur många intervaller som är kvar, så jag har ingen aning om hur mycket jag ska ta i. Det känns lite kontraintuitivt.

Jag tycker dock överlag att passet är ganska trevligt och det är bra att få guidning så man kan pusha sig att springa lite snabbare. När jag tittar i appen efteråt på passet kan jag se att jag i en av intervallerna låg på en puls på 203. Det är ju sjukt högt! Så det verkar ha funkat att trycka på lite extra. Kul!

Märkligt är dock att längden på passet loggas helt fel av appen, antagligen för att armbandet trodde att vilan mellan intervallerna betydde att passet var slut. Men det känns ju extra skumt eftersom passet fortfarande har pågått i appen när det har slutat att loggas.

Jag tror dock jag föredrar att starta en tidtagarapp med intervaller och ha musik istället, men ska testa fler gånger.

Så, behöver man ett aktivitetsarmband?

Nej, såklart inte. Men om man är sugen på att testa en extra smart produkt i sitt liv och inte helt vågar lägga de extra tusenlappar som krävs för att få en smartklocka är detta en bra start. Särskilt om man tycker om att träna och vill få mer statistik och motivation i sin träning.

Men för att jag helt ska kunna rekommendera det så hade synken mellan klockan och mobilen behövt vara snabbare och bättre. Med laggen som finns i återkopplingen så blir det ett ganska stort minus, tyvärr.

Med det sagt är jag nöjd med klockan och har använt den väldigt mycket för att räkna steg och rörelse i vardagen och jag tror verkligen det är ett effektivt sätt för att få till mer rörelse även utanför rena träningspass!

Foto: Fitbit

Relaterade artiklar
Varför ska man ha en läsplatta? Baaam har testat
Baaam testar Simple Feast: Växtbaserad mat rakt till din dörr – men är det värt?
Skräddarsydd hudvård för dig – Baaam har testat Luna fofo