Forskning: Rakning kan ge ökad risk för könssjukdomar

Forskning: Rakning kan ge ökad risk för könssjukdomar

Många män och kvinnor tar till rakhyveln eller vax för att trimma håret där nere, men ny forskning visar att det kan ge ökad risk att drabbas av könssjukdomar.

Läs mer: Är Det ohygieniskt att raka könshåret? Här är svaret!

Rakar eller vaxar du ditt könshår? Många kvinnor (och män) gör samma sak, men en ny studie visar att trimma håret där nere kan leda till en ökad risk för könssjukdomar.

Forskare vid University of California, San Francisco, har undersökt sambanden mellan sexuell aktivitet, vanorna man har när det handlar om att trimma könshåret och könssjukdomar. 7 580 amerikaner deltog i studien som publicerats i den medicinska tidskriften Sexually Transmitted Infections.

Forskarna fann att både män och kvinnor som tar bort sitt könshår löper större risk att drabbas av könssjukdomar än de som inte tar bort håret. 14 procent av deltagarna som tog bort sitt könshår hade en historia av könssjukdomar under sitt liv, jämfört med 8 procent av de som låter könshåret växa och frodas. Man såg även ett de som tog bort allt könshår mer än 11 gånger per år löpte större risk att drabbas av en könssjukdom än de som trimmade lite mer försiktigt.

Anledningen bakom den ökade risken tror forskarna har att göra med de små såren i huden som uppstår när man rakar sig, som i sin tur kan leda till infektioner. De fann också att personer som regelbundet trimmar sitt könshår tenderar att ha mer sex än de som låter håret växa fritt.

Men det finns en bra anledning till att ta bort sitt könshår – det skyddar mot löss!

Läs även:
Tre smärtsamma sanningar om att raka könshåret
Här är den nya oljan – för ditt könshår
”Hur berättar jag för min partner att jag har en könssjukdom?”

Foto: Thinkstock