
Karin Nordin: Kokosolja är bara ännu en hälsohajp utan substans
Det mest förvånande är inte kokosoljans svalnande mirakelstatus och icke-roll som hälsofrälsare, utan det faktum att vi människor har en tendens att okritiskt älska varje hälsohajp, skriver Baaams Karin Nordin.
Många av oss har haft koll på kokosprodukters tveksamma fettsammansättning sedan vi var små. Jag minns i alla fall min mammas skeptiska inställning till det där lockande, silvriga paketet med kokosfett i samband med till exempel julbak. Kokosolja och kokosfett innehåller nämligen mättat fett, i likhet med till exempel kött och smör.
Ett högt intag av mättat fett kopplas till ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, men i rimliga mängder innebär det ingen hälsorisk. Vi behöver det mättade fettet också.
Den bisarra hajpen av kokosprodukter som ett sorts hälsoelixir har dock förvånat mig, och många andra, väldigt länge.
Kokosolja har säkert sina fördelar, jag använder det själv som ingrediens i skönhetsprodukter ibland. Men att tillskriva oljan mirakelstatus och slänga sig med tips som ”byt ut allt matfett mot kokosolja” är skevt. Vanligt smör består till ungefär 60 procent av mättat fett medan kokosolja bjuder på hela 80 procent! De flesta av oss behöver få i oss mindre av sådant fett och mer av de essentiella fetter som kroppen inte kan tillverka själv, de hittar vi i exempelvis olivolja, avokadoolja och rapsolja.
Och det här med att folk använder kokosolja som solskydd, herregud, jag orkar inte ens gå in närmare på det.
Eftersom kokoshajpen bara växer och 72 procent av amerikanerna nu tror att kokosolja är hälsosamt, enligt en studie publicerad i New York Times, väljer hälsoorganisationen American Heart Association att uppdatera sina rekommendationer. Nu vill man avråda från kokosolja i matlagning, rapporterar CBS News.
Istället får den som vill laga hälsosammare mat rådet att använda sig av till exempel oliv- och avokadoolja.
Jahapp. Så var vi där igen. Ännu en hälsohajp utan substans – en av oerhört många och definitivt inte den värsta.
Men det mest förvånande är inte kokosoljans icke-roll som hälsofrälsare, utan vår benägenhet att älska ungefär vad som helst som känns ”naturligt” och som fått en marknadsföringspush av ett gäng kändisförebilder.
Läs också!
Mättat fett – är det dåligt?
Foto Thinkstock