Annons
Mättat fett – hur dåligt är det egentligen?
 

Mättat fett – hur dåligt är det egentligen?

Kokosfett i olika former, choklad, kött... Mättat fett har hög status, samtidigt som vi ofta läser varningar för att det kan skada vår hälsa. Hur ligger det egentligen till?

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Fråga: Sedan några år tillbaka har mättat fett lyfts fram som något positivt – som choklad, kokosfett i olika former, ibland till och med korv. Är det inte just det mättade fettet som ger förträngningar i våra kärl och kan leda till vissa former av demens, hjärt- och kärlsjukdomar med mera?
Azita

Annons

Kostexperten: ”Mättat fett behövs”

Emanuel Widmark svarar: När det gäller kost ska vi försöka undvika tankegångar som ”bra” eller ”dåligt”.  Det är alltid fråga om hur mycket och i vilka proportioner vi behöver näringsämnet. Fett är mycket viktigt inte bara som energi utan har även en rad funktioner i kroppen som gör att vi bibehåller vår hälsa.

Olivolja är självklart bättre än choklad och lax är bättre än korv.

Mättat fett behövs, men vi ska inte få i oss för mycket vilket ju gäller alla näringsämnen. Det finns väldigt lite vetenskaplig evidens för att mättat fett är dåligt om du omsätter all energi du äter och är normalviktig – det vill säga om du inte går upp i vikt och inte är överviktig, så verkar mättat fett inte vara lika farligt som om du hade varit överviktig eller går upp i vikt av kaloriöverskott och samtidigt äter mer mättat fett än rekommenderat.

Läs mer! Vitamintillskott – viktigt eller mest slöseri med pengar?

Vi bör ligga på mellan 20-30 gram mättat fett per dag för att hålla oss hälsosamma och inte löpa risk för flera livsstilsrelaterade sjukdomar. Men olivolja är självklart bättre än choklad och lax är självklart bättre än korv. Vi får ofta i oss för lite av de vegetabiliska fetterna samt omega-3 fetter, som finns i fet fisk (fettsyrorna EPA och DHA). Men kom ihåg att de animaliska inte på något sätt är dåliga utan att vi bör äta dem.

Rådande vegetarian- och vegantrend till trots så är det bästa för hälsan att äta en blandning av sunda vegetariska rätter och kött, fisk eller fågel.

Sugen på hamburgare? Här är snabbmaten som faktiskt inte är så onyttig

Foto: Thinkstock, IBL

 


 
 


Annons Laddar nästa artikel…