Nu blir det billigare med tamponger – apotekskedjan slopar momsen

”Har du moms, eller?”. Nu tar apotekskedjan bort momsen på mensskydd och sänker priserna på bindor och tamponger.

Läs mer: Här är kommunen där alla ungdomar får gratis mensskydd

Frågan om subventioner av bindor och tamponger har länge varit aktuell, som nyligen då en kommun i Stockholm beslöt sig för att ge alla ungdomar gratis mensskydd.

Inom EU är det sedan 2016 möjligt för länder att själva bestämma vilken moms de vill att hygienprodukter ska ha, något som fått exempelvis Frankrike att sänka tampongmomsen från 20 procent till 5,5 procent.

I Sverige ligger dock momsen kvar på 25 procent – men det vill apotekskedjan Hjärtat ändra på, skriver Aftonbladet.


Läs också: Feministpastorn Esther vill att vi pratar mens och sex i kyrkan

I sin nya kampanj ”Har du moms, eller?” driver de med den gamla uttjatade kommentaren ”Har du mens, eller?” men lyfter samtidigt upp momsfrågan på agendan. Detta genom att sänka priset på alla mensskydd med hela momsbeloppet.

– Vi hoppas att vårt initiativ ska starta en debatt om momssatsen på hygienartiklar och att det leder till en förändring, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Apoteket jämför momsen på mensskydd med varor där man satt en lägre momssats eftersom de produkterna ses som nödvändiga.

– Många behöver inte reflektera över vad de spenderar på mensskydd, och gör det inte heller eftersom det är en kostnad som inte kan väljas bort. Men för de som behöver välja mellan mensskydd och andra nödvändigheter kan det få konsekvenser för hälsa och välbefinnande, säger Annika.

Foto: IBL