Ny forskning: Att dissa gluten ökar risken för typ 2 diabetes

Har du uteslutit gluten från din kost, trots att du kanske inte är glutenintolerant? Då kan du löpa ökad risk för diabetes.

Läs mer: Guide: Glutenfria mjölsorter – vilket mjöl är bäst till vad?

Att skippa gluten när du inte är glutenintolerant kan ge ökad risk för typ 2 diabetes. Det har forskare vid Harvard University i USA upptäckt vid en omfattande studie av nästan 200 000 personer, med hjälp av data från bland annat Nurse’s health study.


Studien har gjorts under två mätperioder, den första från 1984-1990 och den andra från 2010-2013. Resultatet visar att de som åt mest gluten, omkring 12 gram om dagen, löpte 13 procent lägre risk för att utveckla typ 2 diabetes än de som hade det lägsta glutenintaget på mindre än 4 gram. Under den 30 år långa studien insjuknade 15 000 av de med lågt glutenintag i diabetes typ 2.

Forskarna tror att de som äter mindre eller inget gluten får i sig för lite fibrer, vilka kroppen behöver för en fungerande tarmflora. För de som vill fortsätta med en glutensnål kost rekommenderas istället ett ökat intag av frukt och grönsaker som också är rika på fibrer.

Foto: IBL