Nya siffror: Allt fler söker hjälp mot ätstörningar

30 procent fler svenskar söker vård för ätsjukdomar som anorexi, bulimi eller hetsätning idag, jämfört med för tio år sedan. Kvinnor är fortfarande den absolut största gruppen – men männen börjar komma ikapp.

De senaste tio åren har antalet som söker vård mot ätstörningar ökat med hela 30 procent, enligt nya siffror från Socialstyrelsen. De allra flesta som insjuknar är fortfarande kvinnor, men guppen män är den som ökar snabbast. Siffrorna bygger på statistik från åren 2007-2017, och gäller per 100 000 invånare.

Men om det verkligen handlar om fler som insjuknar i en ätstörning, eller om att allt fler söker sig till vården idag är inte klarlagt. Men enligt David Clinton, ledande forskare om ätstörningar på KÄTS (Kunskapsscentrum för ätstörningar på KS), så har man sett indikationer på att anorexi är ungefär lika vanligt som tidigare, medan bulimi oh hetsätande ökar.

– Vid anorexia nervosa ingår undervikt i sjukdomsbilden. Men personer med bulimia nervosa eller hetsätningsstörning är ofta normalviktiga eller överviktiga, och de utgör tillsammans den största gruppen, säger Cynthia Bulik, professor med inriktning mot ätstörningar vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.


Ett skambelagt ämne

Skam tros vara den största anledningen till att alla inte söker vård, men att fler nu gör det kan vara ett tecken på att tabut börjat lätta. Nackdelen när fler söker vård är dock att väntetiderna ökar.

– Jag ser att trycket har ökat hos mig. Om man inte är medicinskt prioriterad så ligger väntetiden på 16 veckor, men vi borde kunna ta emot inom fyra, säger Yvonne von Hausswolff Juhlin, verksamhetschef för Stockholms centrum för ätstörningar, till SVT.

Den alla största ökningen står dock männen för – antalet manliga patienter med en ätstörning har ökat med 69 procent.

– Jag tror att vi har blivit bättre på att nå ut till män. Vården har varit dålig på att upptäcka ätstörningar hos män, och män har inte känt igen sig i diagnosen eftersom det setts som en kvinnosjukdom. Mäns ätstörningar ser också annorlunda ut. Det handlar inte om att vara smal utan kanske om att ha mycket muskler, säger Yvonne von Hausswolff Juhlin till SVT.


Banting kan utlösa ätstörning

Vad som ligger bakom utvecklingen av en ätstörning är ingen enkel fråga och har teorierna har svängt många gånger under åren. Nu tror forskarna att det handlar om en kombination av psykologiska och biologiska faktorer, och utlösande miljöfaktorer. Men en sak är många forskare överens om: Den vanligaste utlösande faktorn är bantning.

Läs också:

Nathalie Mark: På sociala medier har kroppshetsens spegel blivit ett förstoringsglas
Karin blev ätstörd under graviditeten: ”Jag hade viktkurvorna sparade i telefonen”

Artikeln publicerades först på MåBra.