Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression

Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression

En ny dansk studie visar att kvinnor som äter p-piller har en ökad risk att drabbas av depression, och särskilt unga kvinnor ligger i riskzonen.

Läs mer: Hormonfria p-piller kan vara närmare än vad du tror

Det som tusentals kvinnor vittnat om är nu vetenskapligt belagt. I en stor studie publicerad i Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry slår forskare vid Köpenhamns universitet fast att kvinnor som tar hormonella preventivmedel lider större risk att drabbas av depression.

Från år 2000 till 2013 undersöktes medicinjournalerna från över en miljon kvinnor i åldrarna 15-34. Forskarna spårade användningen av preventivmedel, antidepressiva läkemedel, och vilka som fick diagnosen depression.


Läs mer: 7 uppfinningar som gjort livet lättare för tjejer – jorden runt

Forskarna fann att för kvinnor som tog kombinerat p-piller, som innehåller både östrogen och gulkroppshormon, ökade risken för depression med 23 procent jämfört med kvinnor som inte tog hormonella preventivmedel.

För kvinnor som tog p-piller med endast gulkroppshormon ökade risken för depression med 34 procent. De som löpte störst risk för depression var unga kvinnor. För de som tog kombinerade p-piller och var mellan 15 och 19 år ökade risken för depression med hela 80 procent.

Detta är inte första gången som bieffekterna av p-piller undersöks. Tidigare i år fann forskare vid Karolinska Institutet att p-piller kan minska kvinnors sexlust, tillfredsställelse och upphetsning.

Läs även:
Här är kitet som ska rädda din mensvecka
Nytt preventivmedel för killar lanseras 2018
11 tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd

Foto: IBL