Vill du bli riktigt gammal? Så äter och lever jordens friskaste människor

Världens så kallade blå zoner är tydligt avgränsade platser där forskare konstaterat att människorna lever längre och friskare. Varför? Och vad kan vi lära av dem?

När det handlar om hälsosamma och sociala måltidsvanor har vi mycket att lära av människorna som lever i världens så kallade blå zoner – områden i Grekland, Italien, Costa Rica och Japan, där forskare konstaterat att människorna lever längre och friskare än någon annanstans.

I de här områdena finns fler 100-åringar än på andra platser och välfärdssjukdomar är inte lika vanliga. På ön Ikaria, nära Samos i Grekland, är det störst chans i hela världen att fylla 90 år och befolkningen lever tio år längre än EU-snittet.

Läs mer: Ät dig hälsosam med vanlig mat – 11 kosttips som gör skillnad


Forskare har fastställt att det till stor del beror på livsstilsfaktorer. De här människorna är alltså levande bevis på att vi ofta kan påverka vår hälsa genom hur vi lever.

Författaren och journalisten Henrik Ennart har skrivit Den blå maten tillsammans med kocken Niklas Ekstedt. I boken presenteras de geografiska områden som fått benämningen blå zoner, och hemligheterna bakom människornas långa och friska liv, tillsammans med recept inspirerade av deras vanor.

– De odlar grönsaker och föder upp djur. De lagar ofta maten tillsammans och äter tillsammans. Dessutom pratar människorna mycket om råvaror och nästan alla har en egen örtträdgård med kryddor och läkande växter. Maten blir förstås hälsosam när man äter varierat, det är färska råvaror och lagat från grunden. Dessutom får de motion av att odla och de samlas socialt över måltiderna. Det sociala är säkert lika viktigt som att maten är nyttig och odlingen ger i sig mål och mening för de gamla. De måste ju vandra upp och ner för bergsslänterna varje dag för att sköta om växterna, berättar Henrik Ennart för Baaam.


Det handlar alltså inte om något enskilt superlivsmedel eller en speciell diet. Sanningen är att matvanorna på de olika platserna skiljer sig mycket åt. Men maten har en central plats i människornas liv. Det får ta tid, för de har tid. Övervikt är inte ett problem, och inte heller de sjukdomar som kopplas till västerländsk välfärd.

Ingen av de blå zonerna är rika platser, inte ifråga om materiell status. Men de har vacker natur, god mat lagad från grunden och invånare som tycker om att umgås med varandra och ta det lugnt. Det är delar i världen dit stress och högeffektivitet inte riktigt nått. Samtidigt arbetar människorna fysiskt, och här går man inte i pension.

– Det är rätt långt från en vardag där många hos oss bara bryr sig om vitamininnehållet i en proteinbar som de äter medan de går till jobbet. Människorna i de blå zonerna funderar mer på att maten är god än på vilka vitaminer den innehåller. Ändå blir resultatet väldigt hälsosamt, säger Henrik

Mat lagad från grunden, på råvaror som är så nära sin ursprungskälla som möjligt, lite stress, mycket motion, örter och grönsaker i massor och umgänge med människor du tycker om – där har vi förmodligen några av hemligheterna bakom de blå zonernas friska befolkning.


Mer om världens blå zoner

Varför just blått?

Begreppet ”blå zon” uppkom när den belgiske forskaren Michel Poulain och hans italienske kollega Gianni Pes upptäckte den höga andelen 100-åringar i Sardiniens bergstrakter. De ringade in området med en blå penna, därav namnet.

Svenska platser där människor lever länge

I södra Sverige, i Småland närmare bestämt, finns ett område där andelen 100-åringar ligger mycket högt. Allra flest 100-åringar per 100 000 invånare har Lessebo med 75, följt av Markaryd med 63 och Högsby med 52. Tillsammans med ytterligare ett antal kommuner bildar de ett område som skulle kunna kallas en blå zon, skriver Forskning och framsteg.

Blå zoner är ofta öar

Flera öar är representerade bland världens blå zoner, forskare att det beror på att öbor haft lättare att bevara en hälsosam livsstil som förlänger livet, i kombination med genetiska faktorer, skriver Forskning och Framsteg.

Genetik vs miljö

Så kommer vi till den eviga frågan: Vad är viktigast i det här sammanhanget – arv eller miljö? Forskare har försökt ta reda på det genom att följa människor som lämnat de blå zonerna och bosatt sig någon annanstans i världen. Det visade sig att Okinawa (plats i Japan som fått benämningen blå zon) som flyttade till länder med låg medellivslängd inte levde lika länge. De som däremot flyttade till Kanada, som har en hög medellivslängd, blev gamla.

Okinawa är en ort som dessutom blivit väldigt USA-influerad på senare år, med en matkultur som i högre grad präglas av snabbmat. Resultatet? Sämre hälsa och kortare liv. Det är ytterligare ett bevis på hur tungt miljön väger.

Foto: IBL