Så kopplar du av efter en stressig vecka (knepen som funkar!)

Har du haft en riktig mardrömsvecka med mycket stress i skolan eller på jobbet? Baaam har tipsen för hur du ska komma ner i varv i kväll!

Du kanske har stressat sönder hela veckan, och känner dig alldeles för trött och grinig för att njuta av lite ledighet. Dags att vända på det! Här är knepen för hur du ska kunna koppla av – på riktigt!

Läs också: Superwoman-syndromet – perfekta, duktiga och utbrända

Sätt på ditt bästa soundtrack ever!

Musik kan verkligen göra underverk för humöret! Känner du dig uppjagad och stressad – varva ner med lugn musik. Är du däremot nedstämd och trött – sätt på glad musik! Och varför inte sätta på din absoluta favoritlåt när du kommer hem, och göra en riktig fuldans i vardagsrummet? Vi lovar att du genast blir på bättre mood!


Bildkälla

Rensa tankarna

Du har haft en superstressig vecka, men din fredagskväll är helig! Rensa hjärnan genom att utföra lite meditation när du kommer hem, så att du kan njuta ordentligt av kvällen sen. Det låter kanske lite käckt, men det funkar faktiskt för att kunna samla tankarna. Du ska inte behöva sitta där och grubbla över plugg eller jobb när du kollar på en film i soffan.

Ät en massa gott

Köp take away och bunkra upp med godis. Bra för själen och bra för humöret. Fredagskvällen är härmed invigd!


Bildkälla

Gör kreativa saker

Det är lätt att sitta och slöscrolla på sociala medier när du ska koppla av, men många menar att det är en passiv vila som gör att du fortfarande känner dig stressad. Prova istället att måla, baka något, skriva eller andra kreativa saker som får dig att må bra.

Spela spel

Har du inte tillräckligt med ro för att se en film – spela spel istället! Det kan hjälpa för att skingra tankarna och försvinna in i något helt annat. Samla ett gäng och spela sällskapsspel, eller prova Playstation och mobilspel.

Fokusera på det som varit bra

Okej, du kanske har fått underkänt på ett prov, eller har drivor med plugg eller jobb i helgen. Men det hjälper sällan att sitta och deppa ihop över stressande moment. Oftast tar det bara ännu mer energi och skapar fler orosmoln. Och det finns alltid något att glädja sig över! Försök istället att vända humöret genom att fokusera på det som varit bra, och det du lyckats åstadkomma i veckan. Antingen genom att berätta för en kompis, eller bara skriva ner några saker på ett papper eller i telefonen.

Läs även:
11 tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd
14 saker som gör dig mer peppad på hösten (vi lovar!)
Därför blir livet bättre efter 25

Foto: IBL