Vestibulit kännetecknas av brännande smärta i underlivet och man behöver uppsöka vård hos gynekolog på vulvamottagning.

Illustration: Unni Zetterling

Underlivssmärta: Känner du igen dig? Här kan du söka vård

Smärta vid sex, användning av tampong eller kramp i slidan kan vara tecken på vestibulit eller vaginism. Då är det viktigt att söka hjälp. Här guidar vi dig till rätt vård och behandling.

Varje år diagnostiseras tusentals kvinnor med samlagssmärta, slidkramp, vaginism och framför allt vestibulit. Vestibulit, även kallat vestibulodyni, är ett smärttillstånd och överkänslighet i slemhinnan runt slidöppningen. Då kan det göra väldigt ont att ha omslutande samlag, att sätta in en tampong, att ha för tighta byxor eller till och med att sitta ner. Det viktigt att du söker vård för att bli bättre.

"En konstant smärta" – Baaam & Aftonbladet granskar vestibulitvården
2:37

Efter reklamen: "En konstant smärta" – Baaam & Aftonbladet granskar vestibulitvården

(2:37)

Slå på ljud

Det finns hjälp att få

Ju tidigare du söker vård för smärta i slidöppningen, desto större är chansen att du slipper smärtan snabbare. Sök alltid vård om du har ont mer än någon enstaka gång. Du behöver få behandling för att inte skapa en större stress så att smärtorna förvärras. I dag finns fler specialiserade mottagningar för underlivssmärtor än för några år sedan. Det finns olika vägar att gå för att få rätt vård. Nedan listar vi en rad olika alternativ för dig som är under eller över 25 år gammal.


Här kan du få hjälp:

Vårdcentral

Som ett första steg mot rätt vård kan du boka ett möte hos en vårdcentral. Du har rätt att få hjälp på vilken vårdcentral du vill i hela landet, även om du inte är skriven där.

Berätta om dina besvär och be om att få hjälp. Eventuellt kan du behöva hänvisas vidare till en gynekolog eller en så kallad vulvamottagning, där de är specialiserade på smärta i vulva. Du kan få en remiss till rätt mottagning där det ska finnas olika behandlingsalternativ.

Här kan du hitta närmaste vårdcentral i din stad.

Skriv en egen remiss

Om du inte vill eller kan gå vägen genom vårdcentralen har du rätt till att skriva en egen remiss till en specialistmottagning, en så kallad vårdbegäran. Enligt patientlagen kan du nämligen söka öppen specialistvård i hela Sverige, så länge vården är offentligt finansierad.

På 1177 kan du skriva en remiss direkt till mottagningen du vill besöka och berätta vad du säker för vård och varför. Här kan du logga in och skriva din egenremiss.

Gynekologmottagning

Om du vill träffa en gynekolog som är specialiserad på kvinnohälsa kan du kontakta en gynekologmottagning direkt. På flera gynekologmottagningar behövs nämligen ingen remiss, utan du kan själv ringa eller boka ett möte via respektive mottagnings hemsida. Här kan du se kontaktuppgifter till samtliga gynekologmottagningar i hela Sverige.

Vulvamottagning

På vissa platser i Sverige finns så kallade vulvamottagningar. Här är vårdpersonalen specialiserade på problem med vulvan, som till exempel vestibulit och slidkramp. Hit kan du komma genom en remiss från vårdcentral eller annan mottagning, men i många regioner även genom att skriva en egenremiss. Ring 1177 för att få hjälp att hitta närmsta vulvamottagningen eller sök via länken ”Hitta Vård” på hemsidan.

Ungdomsmottagning

Hur gammal, eller ung, du får vara för att besöka en ungdomsmottagning är olika från län till län. Generellt är du välkommen från att du är 12 år tills att du är mellan 23 till 25 år.

Här kan du hitta din närmsta mottagning och kontakta dem för att se vilket åldersspann som gäller. Om du vill veta mer om vestibulit kan du lyssna på ungdomsmottagningens egen podcast Umo-podden. Här kan du lyssna på ett avsnitt om samlagssmärta, där en drabbad berättar och en sjuksköterska ger svar.


Kom ihåg: Det finns chans att bli bra

Sök vård i god tid. Det kan kännas lugnande att veta att det finns chans att bli bra igen om du får rätt vård. Men kom ihåg att det kan ta lång tid och att olika typer av behandlingar passar olika kvinnor. Var också beredd på att eventuellt behöva stå på dig och sök vård på nytt om du skulle bli nekad den vård du behöver.Den vetenskapliga grunden för hur man botar eller behandlar vestibulit är låg, men forskningen går framåt. Det finns flera olika behandlingsmetoder som kan hjälpa. Vissa mottagningar erbjuder vård i olika steg och en kombination av olika behandlingar, som exempelvis smörjövningar med eller utan bedövningssalva, träning av bäckenbotten med hjälp av en barnmorska eller fysioterapeut, samtalsstöd eller mediciner ordinerade av läkare.

Du har rätt till bra vård

Om du känner att du inte får den hjälp som du behöver kan du enligt patienträtten få vård i en annan region. Du har också rätt till vård på en annan mottagning om den vård eller behandling du behöver inte kan erbjudas på den mottagning eller region som du tillhör.

Få stöttning i Facebookgrupper

För att få råd och stöttning har flera Facebookgrupper skapats för vestibulit och liknande diagnoser. Till dessa tre grupper kan du vända dig för att få hjälp och tips.

- Vestibulit & Uretrit

- Nu snackar vi VESTIBULIT!

Och har du en partner eller anhörig som har vestibulit eller vaginism och vill veta hur du kan stötta dem kan du gå med i den här gruppen:

- Om Vestibulit och Vaginism för dig som inte har det

Artikeln är en del av ett samarbete mellan Aftonbladet och Baaam där vi granskar vestibulitvården i Sverige. Läs allt om samarbetet – och hela granskningen – här!

Källor: 1177 Vårdguiden, Umo, Rfsu, Socialstyrelsen

Relaterade artiklar
Unik statistik: Var femte kvinna har smärta eller sjukdom i underlivet
Michelle, 25, fick underlivssmärtor av svampmedel
Bristande vård och dålig kunskap – nu granskar Aftonbladet och Baaam vestibulitvården