Sofie, 22, om att ha vestibulit: ”Folk kan säga 'Ha bara analsex istället då'”

Sofie Hagfalk Woss har haft problem med underlivssmärtor sedan första gången hon fick mens. Men det skulle ta många år innan hon kunde få rätt vård. ”Jag önskar att någon sagt att det inte är normalt att ha så ont”.

Nathalie Mark: ”De har så ont att de inte kan gå – ändå sviker sjukvården kvinnorna”

Baaam och Aftonbladets granskning av vestibulitvården i Sverige visar på stora brister och låg kunskap. Baaams redaktionschef Nathalie Mark skriver om hur sjukvården än en gång förbiser kvinnors smärta.

Stora skillnader i vestibulitvården: ”Baksidan med regioner”

Patienter med vestibulit vittnar ofta om en kamp för att få rätt vård. 6 av 21 regioner uppger i Aftonbladet och Baaams sammanställning att de saknar vulvamottagning. ”Det här är baksidan med att ha regioner. Det blir inte lika vård i landet”, säger Olov Grankvist, verksamhetschef Centrum för obstetrik och gynekologi, Västerbotten.

Jennifer drabbades av vestibulit vid sexdebuten: ”Grät i gynstolen”

Jennifer, 20, fick diagnosen vestibulit efter flera år av smärta och brännande känsla i underlivet. Till slut kunde hon inte ens föra in en tampong och fick rådet att bedöva slidan. Nu vill hon bli barnmorska och öka kunskapen inom vården. ”Jag grät i gynstolen. De ville hjälpa mig, men visste inte vad de skulle göra”, säger hon.

Bristande vård och dålig kunskap – nu granskar Aftonbladet och Baaam vestibulitvården

Aftonbladet och Baaam gör gemensam sak och gräver i vården för kvinnosjukdomar i Sverige. Det är en redaktionell satsning för att belysa svårigheterna att få rätt vård för diagnoser som vestibulit och vaginism och lyfta upp frågan på agendan.

Michelle fick dold sjukdom i underlivet av svampmedicin: “Smärtan slutar aldrig”

Ungdomsmottagningen sa till Michelle, 25, att köpa receptfri svampmedicin för underlivet. Men medlen orsakade underlivssmärtor och sjukdomen vestibulit. ”Nu har jag så ont att jag inte kan ha hårda byxor. Jag fick flytta för att jag inte kunde gå i trappor”, säger hon.

Unik statistik: Var femte kvinna har smärta eller sjukdom i underlivet

En av fem kvinnor i Sverige har smärta eller sjukdom i underlivet, visar en undersökning Baaam gjort med Aftonbladet/Demoskop. Nästan lika många har ont utan att ha fått diagnos. ”Vi vet inte vad som orsakar vestibulit. Det är svårt att hitta bra och effektiva behandlingar då det finns för dålig vetenskaplig grund”, säger överläkare Nina Bohm-Starke på Danderyds kvinnoklinik.

Underlivssmärta: Känner du igen dig? Här kan du söka vård

Smärta vid sex, användning av tampong eller kramp i slidan kan vara tecken på vestibulit eller vaginism. Då är det viktigt att söka hjälp. Här guidar vi dig till rätt vård och behandling.

20-åriga Elise har vestibulit – kan inte äta sittandes

En smärta som tiotusen knivar. Ett djupt sår som någon häller salt i. Så beskrivs vestibulit av tjejerna i SVT-dokumentären Fittan brinner – livet med vestibulit. En av dem är 20-åriga Elise, som tvingas leva med svåra smärtor varje dag.