Så tar du bort fästingen på rätt sätt – och därför bör du ta betten på allvar

Hur ska man dra ut fästingen, vad är grejen med smör och hur vet man om det är borrelia? Baaam har samlat all info du behöver mitt i fästingsäsongen.
1:56

Efter reklamen: 8 härliga hemestertips

(1:56)

Läs mer: Bränt dig i solen? Så lindrar du enklast och snabbast

Sommar innebär tråkigt nog högsäsong för fästingarna. De blodsugande små parasiterna trivs i skog och högt gräs och går att hitta i hela landet. Det finns all anledning att vara uppmärksam på bett och rodnader som dyker upp på huden. I värsta fall kan fästingen bära på en smittämnen som kan leda till TBE eller borrelia.

Om du vistas en del utomhus under sommaren, till exempel promenerar i skogen eller tillbringar tid i trädgården, ha för vana att regelbundet kolla kroppen efter fästingbett. Enligt Vårdguiden bör du ta bort fästingen så fort som möjligt eftersom risken för att få i sin smittämnen ökar ju längre fästingen sitter kvar i huden. Du kan skydda dig mot fästingbett genom att ha heltäckande kläder.


Gör så här för att ta bort fästingen:

Använd dina (rena) fingrar, en pincett eller fästingborttagare och ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.

Dra den rakt ut, håll inte på att snurra på den. Du kan behöva använda mer kraft än vad du tror, fästingen kan sitta i huden ganska ordentligt.

Försök se till så att hela fästingens huvud och käkparti följer med, men om en del sitter kvar stöter kroppen oftast ut det av sig själv.

Tvätta bettet med tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Området blir lätt lite rött och svullet efteråt och det är lättare att plocka bort eventuella delar av fästingen som är kvar med en nål eller pincett.

Att man kan kväva en fästing och få den att lossna med en klick smör eller olja är en myt som Vårdguiden avråder från. Fett kan snarare göra att fästingen kräks och en eventuell borreliasmitta kan överföras i förtid.


Vid ett fästingbett finns det en liten risk att drabbas av borrelia. Du blir dock oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. De vanligaste symptomen är trötthet, huvudvärk, värk i muskler och leder och en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter. Ett sätt att veta om bettet behöver kollas av en läkare är med den så kallade 5-5-regeln. Om du inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större bör du kontakta en vårdcentral. Det är vanligt att rodnaden är cirkelformad men den kan även ha en oregelbunden form. Borrelia behandlas med antibiotika och utan behandling kan infektionen spridas till nervsystemet och lederna.

Utöver borrelia är den vanligaste sjukdomen du kan få av fästingar i Sverige TBE. Det är en virussjukdom som kan orsaka inflammation i hjärnan och/eller i hjärnhinnorna. Trots ett ökat antal rapporterade fall av TBE är risken att smittas fortfarande liten och i Sverige blir mellan 200 och 250 personer smittade varje år. Det dröjer ofta mellan fyra till tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk.


De första symptomen är vaga och allmänna som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber som sedan utvecklas till hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, förvirring, ljud- och ljuskänslighet och koncentrationssvårigheter. Om du efter ett fästingbett får problem med feber, huvudvärk och muskelvärk bör du kontakta en vårdcentral. Det finns ännu inget botemedel mot TBE när den väl brutit ut utan kroppen måste själv läka infektionen. Det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomen är med vaccination, läs mer om hur det går till här.

Källa: Vårdguiden
Foto: IBL/Shutterstock