Världsnaturfonden: Så ska du äta – för att rädda klimatet

Världsnaturfonden: Så ska du äta – för att rädda klimatet

Ekologiskt, närproducerat eller vegetariskt – hur bör man egentligen äta för att hjälpa klimatet? Vi frågade WWF:s klimatexpert som har svaret på just det.

Läs också: Semestersugen men pank? Fem knep för att resa lyxigt till budgetpris

I årets upplaga av Almedalen har det varit stort fokus på vår tids ödesfråga – klimatet. Men att handla och laga mat som både är klimatsmart, plånboksvänlig och mättande är inte enkelt. Och ofta är det svårt att göra rätt val när man står stressad och hungrig i mataffären.

Det finns dessutom skillnader mellan klimatsmart kost och miljövänlig mat. Koldioxidutsläpp och minskad global uppvärmning är ett fokus. Ekologisk djurhållning, att värna öppna betesmarker och minska mängden antibiotika i animaliska proteinkällor är andra aspekter. Så hur ska man egentligen tänka?

Det vill Världsnaturfonden WWF hjälpa dig med.


Med det nya digitala verktyget One Planet Plate vill de hjälpa konsumenten att skapa måltidsrutiner som bygger på klimatsmarta och miljövänliga val. Här kan du snabbt lära dig mer om vad du bör äta mer och respektive mindre av, vilka certifieringar som spelar roll och hur du kan minska matsvinnet.

Men hur ser den optimala middagstallriken ut? Baaam har pratat med Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Kött har en betydligt större klimatpåverkan än vegetabiliska produkter. Så att minska köttkonsumtionen är jätteviktigt för att hjälpa klimatet. Ska du äta kött, välj då svenskt kravmärkt eller allra helst naturbeteskött som håller markerna i Sverige öppna, säger Ola Hansén.


Är det alltid bättre att äta en vegetarisk kost?

– Ja, men allra bäst är att äta en helt växtbaserad kost, alltså vegansk. För att tillverka ett kilo ost går det åt 10 liter mjölk och det har såklart en påverkan på klimatet genom den djurhållning som krävs för produktionen.

Genom att mindre energi används vid produktionen av veganska produkter är de också ofta billigare än att äta animaliska proteiner.

Hur ser den bästa måltiden ut, både ur klimat- och miljösynpunkt?

– Det bästa är att äta en helt köttfri måltid som istället innehåller många vegetabiliska produkter som är odlade i Sverige.

Baaam i Almedalen

Vilken fråga är viktig för dig? Vad vill du att vi rapporterar om och vem vill du att vi träffar? Maila [email protected] eller [email protected] med dina tankar och önskemål.

Foto: IBL/WWF