Aluminium eller inte? Så farlig är din deo egentligen

Deodoranter utan aluminium har diskuterats flitigt, men är din deo egentligen farlig? Baaam har frågat en toxikolog hur det ligger till.

2016 larmade det norska konsumentverket, Forbrukerrådet, om att vi får i oss mer aluminum via antiperspiranter än vad vi tidigare trott, och allt fler ställer sig frågan hur farlig den genomsnittliga deon egentligen är.

Läs mer: PT:n avslöjar vanliga felet som gör att du inte når resultat

Enligt Winta Woldai, toxikolog på Apoteket, kan du vara lugn.

– I väldigt höga doser är aluminium skadligt för organen, men det är inga doser som man uppnår med användning av deodorant eller antipersperant. Vi får i oss mer aluminum genom vårt dricksvatten och mat, säger hon.

Enkelt förklarat hindrar en antipersperant svetten från att ta sig ut, medan en deodorant bara maskerar doften. I en antipersperant bildar aluminiumsalter kluster som blockerar svettkörtlarnas kanaler.

Finns det en risk att blockeringen kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna och ge eksem och klåda?

– Antiperspiranter med aluminiumsalter har lågt pH värde, ca 4 i pH, och den sura miljön kan irritera och orsaka sveda hos en del personer, säger Winta.

Läs mer: 5 tips! Så tar du bort sur lukt från träningskläder

Winta Woldai, toxikolog på Apoteket. Foto: Apoteket
Winta Woldai, toxikolog på Apoteket. Foto: Apoteket

Frågan om hur mycket aluminium vi tar upp via huden är fortfarande inte helt klarlagd, men Winta menar att det inte förväntas ha en hög absorption eftersom det bildas stora kluster som inte kan tas upp via huden. Frågan är just nu uppe för diskussion på EU-nivå.

– Det är bland annat det som EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet ska titta på och diskuterar. De gör bedömningar på omdiskuterade ingredienser som används i kosmetiska produkter och hudvård, säger Winta.

Den genomsnittliga antiperspiranten är alltså inte farlig att använda, och Winta avfärdar även ryktena att antieperspiranter med aluminium kan orsaka bröstcancer.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att det finns ett samband med bröstcancer, säger hon.

Men för dig som hellre använder produkter utan aluminium finns det olika alternativ att testa.

– Det har till exempel blivit en trend med bikarbonat, det har maskerande effekt. Det inte stoppar svetten men maskerar doften, säger Winta.

Andra ingredienser som sägs vara effektiva är kokosfett, bergskristall och vegetabiliska oljor. Deodoranter utan aluminium får ofta epiteten ”naturlig” eller ”ekologisk”. Det innebär att en del av ingredienserna i produkten har ett naturligt och/eller ekologiskt ursprung och innehåller låga halter av, eller inga, syntetiska ingredienser. I traditionell hudvård ingår däremot nästan alltid syntetiska ingredienser. Naturligt är däremot inte alltid lika med bättre. Tänk på att det finns många myter om naturlig och ekologisk kosmetika, du kan läsa mer om det här.

Foto: Apoteket, IBL