Annons
 

Gör som danskarna – satsa på hygge när du är ledig

Lediga dagar är som gjorda för att ägna oss åt danskarnas favoritsyssla – hygge. Så här funkar det som hela världen vill ha just nu (det är väldigt enkelt).

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det finns egentligen ingen riktigt bra svensk översättning av det danska ordet ”hygge”, som blivit en en exportsuccé med en enorm mängd sålda böcker på ämnet, både i England och i USA. Men det betyder ungefär mys – en skön atmosfär där man njuter av det goda  tillsammans med sina nära, gärna med något gott att äta. Det handlar om att skapa trivsel i syfte att uppnå det där sinnestillståndet när man är avslappnad, glad och trygg. Ja, när man trivs, helt enkelt.

Annons

– Jag tror att hygge blivit så populärt tack vare dess enkelhet. Vi behöver hygge i våra liv och folk tar hygge till sig eftersom det är enkelt och naturligt för oss att göra, säger Isabella Arendt på Happiness research institute i Danmark. Hon är assistent till Meik Wiking, författaren till de bästsäljande böckerna om hygge.


I en FN-undersökning 2016 hamnade Danmark  på första plats, som det land i världen med lyckligast befolkning.

Läs mer! Danmark – världens lyckligaste land

– Egentligen tror jag att vårt folks lycka framför allt beror på att vi lever i ett fritt och demokratiskt land, säger Isabela Arendt.
– Men jag tror också att hygge bidrar till vår lycka. Hygge gör att vi umgås med nära och kära i härliga och avslappnade miljöer, det får oss att ta det lugnt.

Högsäsongen för hygge är naturligtvis julen med allt vad det innebär av värmande, rustik mat och umgänge, men vanliga helger är också som gjorda för hygge. Här är några grundstenar för bästa helg-hygget.


 

Umgås kravlöst. Poängen med hygge är att du ska vara avslappnad – gärna i sällskap av andra. Med vilka du hänger, vänner eller familj, saknar betydelse. Huvudsaken att du mår bra.

Ät massor av gott! Mat utgör en central del i danskarnas tradition av hygge. Tänk rustikt och slow cooking snarare än fräsch rawfood. Ett bra tips är ungsbakade rätter som lasagne eller citronkyckling med rostade grönsaker, vars ljuvliga doft sprider sig i hela lägenheten. Självklart avslutar ni med en god chokladdessert.

Recept! Testa den här krämiga kladdkakan

Chilla på egen hand. Hygge kan förstås vara bara du, utan sällskap av andra. Tänd ljus, ta på dig dina skönaste hemmakläder och se något riktigt bra på Netflix (spana in våra tips här).

Foto Thinkstock